Petrol fiyatları dört ayın en düşük seviyesini gördü

Petrol fiyatları dört ayın en düşük seviyesini gördü

Petrol fiyatları ABD ve Çin ekonomisine ilişkin endişelerle son 4 ayın en düşük seviyesine geriledi.

A+A-

ABD ve Asya'dan gelen zayıf verilerin ardından yatırımcıların küresel petrol talebi konusunda endişelenmesiyle petrol fiyatları Perşembe günü yaklaşık %5 düşerek son dört ayın en düşük seviyesine geriledi.

Brent vadeli kontratları %4,6 düşüşle varil başına 77,42$'a geriledi. ABD'nin West Texas Intermediate ham petrolü (WTI) %4,9 düşüşle 72,90$'a geriledi. Brent ve WTI daha önce sırasıyla 76,60 ve 72,16 $ ile 7 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyelerinden işlem gördü.

Hem WTI hem de Brent'in ön ay vadeli kontratları, kontango olarak bilinen bir yapı olan ileri tarihli kontratların altında işlem gördü.

Price Futures Group'ta analist olan Phil Flynn, "Ruh hali olumsuz, grafikler olumsuz" dedi ve ekledi: "Bu havayı değiştirmek için bir şeyler yapmak gerekecek ve o zamana kadar insanlar bunun abartıldığını fark edene kadar aşağıya doğru gidecekler."

Yeni işsizlik maaşı başvurusunda bulunan Amerikalıların sayısı geçen hafta son üç ayın en yüksek seviyesine çıkarak işgücü piyasası koşullarının gevşemeye devam ettiğini gösterdi.

Rapor, motorlu taşıt alımları ve hobi harcamalarının düşmesiyle ABD perakende satışlarının Ekim ayında son yedi ayda ilk kez gerilediğini gösteren diğer verilerin ardından geldi. Bu durum, dördüncü çeyreğin başında talebin yavaşladığına işaret ederken, Fed'in faiz oranlarını artırmayı bitirdiği beklentilerini daha da güçlendirdi.

OPEC ve Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) dördüncü çeyrekte arz sıkışıklığı öngörürken, Çarşamba günü açıklanan ABD verileri stokların bol olduğunu gösterdi.

Bu arada, Çin petrol rafineri üretimindeki beklenen yavaşlama da yatırımcıları duraklattı. Ekim ayında endüstriyel yakıt talebinin zayıflaması ve rafineri marjlarının daralması nedeniyle üretim bir önceki ayın en yüksek seviyelerinden geriledi.

Yine de, sanayi üretiminin daha hızlı artması ve perakende satış büyümesinin beklentileri aşmasıyla Çin ekonomik faaliyeti Ekim ayında yükseldi.

Gazze'de İsrail-Hamas çatışması tırmanırken, Çarşamba günü ABD'li yetkililer uzun süredir Hamas'ın destekçisi olan İran'a karşı petrol yaptırımları uygulayacaklarını açıkladı.

Bu haber toplam 756 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,
İlgili Haberler