Ucuz yuan Çin'i ticarette bir adım öne geçirdi

Ucuz yuan Çin'i ticarette bir adım öne geçirdi

Ucuz yuan Çin'i ticareti finanse eden en büyük ikinci para birimi konumuna yükseltti.

A+A-

Küresel şirketler Çin'in borç piyasalarına yöneliyor, rekor miktarlarda yuan cinsinden tahvil ihraç ediyor ve anakara bankalarından yoğun bir şekilde borçlanıyor, başka yerlerdeki fonlama maliyetleri artarken düşük yuan faiz oranlarından faydalanıyor.

Şirketler ve bankalar Çin anakarasında ve Hong Kong'da ihraç edilen yuan tahvilleri yoluyla rekor miktarda nakit topluyor.

Çin bankalarından aldıkları borçlardaki artış, yuanı avroyu geçerek küresel ticaret finansmanında kullanılan en büyük ikinci para birimi haline getirdi ve Pekin'in yuanı uluslararasılaştırma hedeflerine ivme kazandırdı.

Maybank'ın kıdemli döviz stratejisti Fiona Lim, uluslararası yatırımcıların jeopolitik gerilimler ve zayıf büyüme endişeleriyle dünyanın en büyük ikinci ekonomisinden uzak durduğu bir dönemde Çin'den borç almaya yönelik küresel acelenin mantığa aykırı olduğunu söylüyor.

Lim, "Temel hikaye büyüme arayan Çinli yatırımcılar için cazip olmasa da, yuanın değer kaybetmesi ve faiz indirimleri çok daha ucuz bir borçlanma maliyetiyle sonuçlanıyor" dedi.

Alman otomobil üreticisi BMW ve Crédit Agricole S.A gibi yabancı şirketlerin yanı sıra Çinli firmaların denizaşırı birimleri Ocak-Ekim döneminde panda tahvilleri satarak 125,5 milyar yuan (17,33 milyar $) topladı ve bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre %61 artış gösterdi.

Kanada Ulusal Bankası geçen ayın sonlarında %3,2 kuponla üç yıllık bir panda tahvilinin satışından 1 milyar yuan topladı ve bu, ülkedeki %4,5'lik oranlara kıyasla kelepir bir rakam.

Hong Kong'da dim sum tahvil ihracı da rekor seviyeye ulaşarak ilk sekiz ayda bir yıl öncesine kıyasla %62 artışla 343 milyar yuana yükseldi. Şehirde yuan cinsinden kredi ihracı da artış gösterdi.

Çin için yuanın küresel finansmandaki payının artması ana uluslararasılaşma önceliklerinden birini işaret ediyor, ancak son dönemdeki faaliyet patlaması büyük ölçüde yurtiçi kullanım için gerçekleşmiş gibi görünüyor.

Çin Halk Bankası (PBOC) geçen ay yayınladığı bir raporda "Panda tahvilleri renminbinin fonlama para birimi olarak işlevini istikrarlı bir şekilde destekliyor" dedi. Bankaları offshore firmalara borç vermeye motive ediyor ve Çin dışında daha geniş yuan kullanımına izin veriyor.

SWIFT'e göre, yuan'ın ticaret finansmanında küresel para birimi olarak payı yılbaşındaki %3,91 seviyesinden Eylül ayında %5,8'e yükselerek ilk kez avroyu geride bıraktı. Uluslararası ödemeler sistemi, ticareti kolaylaştıran kısa vadeli bir finansman şekli olan akreditif trafiğine hakim.

Ne olursa olsun, %84,2 ile doların hakimiyetini zar zor sıyırıyor.

Yuan'ın küresel kullanımını ölçen Standard Chartered Bank takipçisi ve Bank of China'nın Sınır Ötesi RMB Endeksi (CRI) de dahil olmak üzere yuan uluslararasılaşmasının çeşitli göstergeleri bu yıl rekor seviyelere ulaştı.

Ancak analistler şu ana kadar uluslararası yuan tahvil gelirlerinin sınırlı kullanımına ve dolaşımına dikkat çekiyor ve uluslararasılaşmanın trompetini çalmak için erken olduğunu söylüyorlar.

Alman otomobil üreticisi Volkswagen Group Reuters'e yaptığı açıklamada, açılışta elde ettiği 1,5 milyar yuanlık panda tahvil gelirini yalnızca Çin'deki kara işleri için kullanacağını söyledi.

Mercedes-Benz Grubu da panda tahvili gelirlerini Çin'de bir araç kiralama işini desteklemek için kullanmayı planlıyor.

Capital Economics'in baş Asya ekonomisti Mark Williams, Yuan'ın uluslararasılaşmasının "manşet rakamların gösterdiği kadar iyi gitmediğini" söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yuan kullanılarak yapılan sınır ötesi işlemlerin yarısından fazlası hala anakara ile Hong Kong arasında gerçekleşiyor. Bu, uluslararasılaşmanın çok yerel bir biçimi."

Maybank'tan Lim de aynı fikirde ve şu sözleri kaydediyor: "Çin ve Hong Kong arasındaki sınır ötesi işlemlerle Çin ve dünyanın geri kalanı arasındaki işlemlere dikkat etmeliyiz."

Ticaret finansmanı ve ödemeler kapsamında yuanın kullanımı büyük ölçüde Çin'in Kuşak ve Yol girişimine katılanlar gibi Çin'e dost gelişmekte olan ülkelerle sınırlı.

Williams, "Ticareti gerçekleştirmek için yuan kullanımında bir artış oldu, ancak bu sadece belirli ikili kanallar içinde gerçekleşti: Rusya, Arjantin, Pakistan ve Nijerya gibi ülkeler" dedi ve ekledi:

"Jeopolitik olarak ABD ile aynı hizada olan ülkeler yuan kullanımına geçme konusunda istekli görünmüyor. Bu da yuanın ticarette küresel kullanımının düşük bir tavana ulaşacağını gösteriyor."

Etiketler : , ,
İlgili Haberler