Samsung patronunun dolandırıcılık suçlamasıyla hapis cezası isteniyor

Samsung patronunun dolandırıcılık suçlamasıyla hapis cezası isteniyor

Güney Kore savcıları Samsung patronu için dolandırıcılık ve hisse senedi manipülasyonu suçlamasıyla hapis cezası istiyor.

A+A-

Güney Koreli savcılar Cuma günü Samsung Electronics'in patronu Jay Y. Lee için 2015 yılında Samsung'a bağlı şirketlerin 8 milyar dolarlık birleşmesiyle ilgili muhasebe sahtekârlığı ve hisse senedi fiyat manipülasyonu suçlamaları nedeniyle beş yıl hapis cezası istedi.

Lee herhangi bir suç işlediğini reddetti. Duruşma, üç yıl süren bir davayı sona erdiren ve aylar içinde verilmesi beklenen bir karardan önceki son alt mahkeme oturumu.

Bu dava, daha önce ayrı bir mahkumiyetten affedilen ve geçen yıl Samsung'un yönetim kurulu başkanı olarak liderlik pozisyonunu sağlamlaştıran Lee'ye karşı açılan son dava.

Cuma günkü duruşmada savcılar Seul Merkez Bölge Mahkemesi'ne 55 yaşındaki Lee ve diğer eski yöneticilerin, Lee'nin grubun amiral gemisi Samsung Electronics'in kontrolünü daha fazla ele geçirmesine yardımcı olan 2015 birleşmesini mümkün kılmak için Sermaye Piyasası Kanunu'nu ihlal ettiklerini söyledi.

Savcılar, yöneticilerin grup iştirakleri Samsung C&T ve Cheil Industries'in birleşmesindeki rollerinin, hisse senedi fiyat manipülasyonu ve azınlık yatırımcıların zararına kazanç sağlamalarına yardımcı olan diğer yanlışları içerdiğini iddia ediyor.

Savcılık, "Sanıklar, liderin halefiyetini kolaylaştırmak için sermaye piyasasının temelini baltaladılar" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şirket ve hissedarlar tarafından verilen yetkiyi grup liderinin özel çıkarları için kötüye kullandılar ve aşırı bilgi dengesizliğini suistimal ettiler."

Lee ve yöneticiler, savcıların itiraz ettiği birleşme ve muhasebe süreçlerinin normal yönetim faaliyetlerinin bir parçası olduğunu söyleyerek suç işlediklerini reddettiler. Sanıkların son savunmaları Cuma günü ilerleyen saatlerde dinlenecek.

Lee Cuma günü duruşmaya katıldı. Küçük bir destekçi grubu duruşmaya ara verildiği sırada mahkeme dışında Lee'nin adını haykırırken, karşıtları da ona öfkeyle bağırdı.

Analistler, karara bağlı olarak Lee'nin Samsung Electronics ve iştiraklerinin geleceğini şekillendirmesinin daha kolay ya da daha zor olacağını söyledi. Beraat kararı, özellikle birleşme ve satın almalarda önemli stratejik kararlar alması için kendisine daha fazla alan sağlayacaktır.

Lee daha önce eski Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye'ye rüşvet vermekten suçlu bulunmuş ve 2017'den 2021'e kadar toplam 18 ay hapis yatmıştı. Daha sonra 2021'de şartlı tahliye edildi ve 2022'de affedildi.

İlgili Haberler