Petrol fiyatları İran-İsrail krizinde tansiyonun düşmesiyle geriledi

Petrol fiyatları İran-İsrail krizinde tansiyonun düşmesiyle geriledi

İran'ın İsrail'e gerçekleştirdiği saldırı sonrası gözler petrol fiyatlarına çevrilirken, İran'ın tansiyonu düşüren açıklamalar yapmasıyla birlikte petrol yeni haftaya düşüşle başladı.

A+A-

Brent ham petrolü başlangıçta sadece yüzde 0,7 artışla varil başına 91,05 dolara yükseldi, ardından 90 dolara düştü. İran, hafta sonu İsrail'i ilk kez kendi topraklarından vurarak 300'den fazla füze ve insansız hava aracı ateşledi, ancak çoğu durduruldu. Günlerdir beklenen saldırı, Suriye'de İranlı subayların öldürüldüğü saldırıya misilleme olarak geldi.

Helima Croft'un da aralarında bulunduğu RBC Capital Markets LLC analistleri bir notta, "İsrail hükümetinin Beyaz Saray'ın tavsiyesine uyması ve misilleme eylemlerinden vazgeçmesi halinde bu savaş, tırmanma merdiveninden aşağıya doğru ilerleyebilir" dedi. İran'ın eyleminin "önceki misillemelerden çok daha kapsamlı olmasına rağmen yine de önceden haber gönderildiğini" söylediler.

Petrol, OPEC+'nın stokları boşaltmak ve fiyatları desteklemek için arzı sıkı bir şekilde dizginlemesi nedeniyle bu yıl emtialarda en güçlü performans sergileyenlerden biri oldu. Son saldırı, dünya ham petrolünün yaklaşık üçte birini üreten bir bölgede gerilimi tırmandırıyor. Yine de İran'ın Birleşmiş Milletler misyonu, meselenin "sonlandırılmış sayılabileceğini" söyleyerek, şimdilik daha geniş bir çatışma riskini azaltıyor.

A/S Global Risk Management araştırma başkanı Arne Lohmann Rasmussen, "Durum akıcı ve İsrail misilleme yapmayacağına dair sinyal verirse piyasa gerilimleri hafifleyecek" dedi.

Rasmussen, "En korkulan senaryo Hürmüz Boğazı'nın kapatılmasıdır. İran'ın boğazı kapatacağını düşünmüyorum ancak riskler artıyor" diye ekledi.

Etiketler : , , ,
BIST'te 15 hissede uygulanan bu tedbirler 15 Nisan'da kalkıyor

BIST'te 15 hissede uygulanan bu tedbirler 15 Nisan'da kalkıyor

Borsa İstanbul'da 15 hisse senedinin işlemlerinde uygulanan tedbirler yarın (15 Nisan) kalkıyor

İş Yatırım'ın 15 Nisan'da hareketli olmasını beklediği 4 hisse

İş Yatırım'ın 15 Nisan'da hareketli olmasını beklediği 4 hisse

15 Nisan'da hareketli olması beklenen ARCLK, AKBNK, TUPRS ve TAVHL hisselerinde teknik görünüm

15-19 Nisan bilanço açıklayacak BIST şirketleri

15-19 Nisan bilanço açıklayacak BIST şirketleri

Borsa İstanbul'da bayram tatili sonrası bilanço açıklayacak şirketlere dikkat

İlgili Haberler