Küresel çatışmaların artmasıyla yatırımcı savunma sektörüne para akıtıyor

Küresel çatışmaların artmasıyla yatırımcı savunma sektörüne para akıtıyor

Son olarak İran'ın İsrail'e düzenlediği saldırı sonrası küresel çatışmalar yatırımcıları savunma sektörüne yönlendiriyor.

A+A-

Fon yöneticisi VanEck, savunma sanayi odaklı borsa yatırım fonunun (ETF) ilk yılında 550 milyon dolardan fazla net varlığa ulaştığını belirtti. VanEck yaptığı açıklamada, mevcut küresel çatışmaların yatırımcıları savunma sektörüne nasıl yönlendirdiğini vurguladı.

New York merkezli firma, VanEck Defense UCITS ETF'sini Mart 2023 sonunda piyasaya sürdü. ETF, 2024 yılında yaklaşık %20 artış gösterdi ve bir yıl içinde yaklaşık 560 milyon dolar net varlığa ulaştı.

VanEck Europe CEO'su Martijn Rozemuller, "Geleneksel olarak savunma sanayii özellikle Avrupa'da oldukça hassas bir konu olmuştur. Ancak Ukrayna'da patlak veren savaş ve dünyanın dört bir yanındaki diğer gerilim ve çatışma alanları, birçok insanın savunma politikasına bakış açısını değiştirdi" dedi.

ETF'nin en büyük hisseleri Fransız hisseleri Thales ve Safran iken, diğerleri arasında İtalyan şirketi Leonardo ve ABD'li savunma teknolojisi şirketi Booz Allen Hamilton yer alıyor.

Bu ayın başlarında Goldman Sachs'ın stratejistleri, STOXX Avrupa havacılık ve savunma endeksinin 2024'te yaklaşık %27 artarak daha geniş STOXX Avrupa endeksinin %5'lik kazancını geride bırakması nedeniyle Avrupa savunma hisselerini tavsiye etmediklerini söyledi.

Bununla birlikte APICIL Asset Management fon yöneticisi Gregoire Laverne, küresel siyasi durum göz önüne alındığında savunma hisselerinin uzun vadede en iyi tercihler olmaya devam ettiğini söyledi.

Firması Thales ve Safran'ın sahibi olan Laverne, "Sadece Avrupa'da değil, tüm dünyada hükümetlerin askeri harcamaları artırmaktan vazgeçmedikleri göz önüne alındığında, savunmanın fon yöneticilerinin portföylerinde olmazsa olmaz bir unsur olmaya devam ettiğini düşünüyoruz" diye ekledi.

BIST'te 15 hissede uygulanan bu tedbirler 15 Nisan'da kalkıyor

BIST'te 15 hissede uygulanan bu tedbirler 15 Nisan'da kalkıyor

Borsa İstanbul'da 15 hisse senedinin işlemlerinde uygulanan tedbirler yarın (15 Nisan) kalkıyor

İş Yatırım'ın 15 Nisan'da hareketli olmasını beklediği 4 hisse

İş Yatırım'ın 15 Nisan'da hareketli olmasını beklediği 4 hisse

15 Nisan'da hareketli olması beklenen ARCLK, AKBNK, TUPRS ve TAVHL hisselerinde teknik görünüm

15-19 Nisan bilanço açıklayacak BIST şirketleri

15-19 Nisan bilanço açıklayacak BIST şirketleri

Borsa İstanbul'da bayram tatili sonrası bilanço açıklayacak şirketlere dikkat

İlgili Haberler