Petrol fiyatlarındaki yükseliş kalıcı olacak mı?

Petrol fiyatlarındaki yükseliş kalıcı olacak mı?

OPEC+'nın petrol üretim kesintisi piyasalarda şok etkisi yarattı, ham petrol fiyatlarını son bir yılın en yüksek seviyesine çıkardı. Şimdi ortalık sakinleşmeye başladığına göre akıllara takılan soru şu: Bu fiyat rallisi kalıcı mı olacak, yoksa geçici mi?

A+A-

Goldman Sachs ve RBC Capital Markets gibi bankalar OPEC+ kesintisinin hemen ardından petrol fiyatı tahminlerini yükseltti. Ancak pek çok tüccar hala ekonomik görünümdeki bozulmanın grubun eylemlerinin fiyatları yükseltmesini engelleyeceğine inanıyor. Talep göstergeleri de uyarı sinyalleri vermeye başladı.

Bloomberg'in haberine göre bu durum, piyasa için neyin daha önemli olduğunun nihai testi olabilir: daha sıkı arz ya da cansız talep tablosu. Bu da muhtemelen fiyatların yönü konusunda daha fazla belirsizlik getirecektir ki bu da Fed ve dünya merkez bankacıları için enflasyona karşı devam eden savaşlarında karmaşık bir gelişme olacak.

Energy Aspects'in kıdemli analistlerinden Livia Gallarati, petrol piyasası için "Şu anda işlem yapması çok zor bir piyasa," diyor ve ekliyor: "Eğer bir tüccarsanız, makroekonomik düzeyde olup bitenler ile temelde olup bitenler arasında kalıyorsunuz. Bu iki farklı yön."

Kesin olan bir şey var: Piyasa kontrolünün Suudi Arabistan ve müttefiklerinin eline geçmesi, jeopolitik ve dünya ekonomisi açısından büyük sonuçlar doğuracak şekilde kesinleşmiştir.

Yatırımcıların ABD'li sondajcıları üretim disiplini için ödüllendirmeye devam etmesi, kaya gazı şirketlerinin geçtiğimiz on yılda enerji enflasyonunu kontrol altında tutmaya yardımcı olan yıkıcı büyüme türünü bir daha gerçekleştirme olasılığını azaltıyor. Bu da bazı uzmanların talebin rekora doğru gittiğini öngördüğü bir dönemde petrol piyasasını OPEC+'nın denetimine bırakıyor.

Emtia aracı kurumlarından Marex Group Plc'nin baş endeks işlemcisi Ryan Fitzmaurice, "OPEC'in sürpriz kesintileri enflasyonun yeniden canlanacağı korkularını şimdiden tetikledi. Bu yenilenen enflasyon endişeleri önümüzdeki aylarda daha da artacaktır" dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler