ChatGPT yeni bir meslek doğurdu: Yıllık 335 bin dolar maaş!

ChatGPT yeni bir meslek doğurdu: Yıllık 335 bin dolar maaş!

Herkes ChatGPT'nin arkasındaki yapay zekadan bahsediyor. Daha az fark edilen ise bunun yeni bir mesleği ortaya çıkardığı ve 335 bin dolara kadar yıllık maaş ödenebildiği...

A+A-

Günlerini yapay zekayı daha iyi sonuçlar üretmesi için ikna ederek geçiren ve şirketlerin işgücünü bu araçlardan yararlanmaları için eğitmelerine yardımcı olan bu kişilere "prompt engineer" yani "istem mühendisleri" deniyor.

Google'ın ana şirketi Alphabet, OpenAI ve Meta Platforms gibi şirketler tarafından büyük dil modelleri veya LLM'ler olarak adlandırılan bir düzineden fazla yapay zeka dil sistemi oluşturuldu. Microsoft gibi firmaların ChatGPT'yi Bing arama motoruna ve GitHub yazılım geliştirme aracına entegre etmesiyle teknoloji deneylerden pratik kullanıma doğru hızla ilerledi.

Teknoloji yaygınlaştıkça, birçok şirket sonuçlarına titizlik katacak birine ihtiyaç duyuyor.

İngiltere'nin Leytonstone kentindeki danışmanlık firması Accenture'ın bir parçası olan Mudano'da prompt mühendisi olan Albert Phelps, "Yapay zekaya fısıldayan biri gibi" diyor ve ekliyor: "İstem mühendislerinin genellikle tarih, felsefe veya İngiliz dili geçmişinden geldiğini görürsünüz, çünkü bu bir kelime oyunudur. Bir şeyin özünü veya anlamını sınırlı sayıda kelimeye damıtmaya çalışıyorsunuz."

29 yaşındaki Phelps, kariyerine Clydesdale Bank ve Barclays gibi bankalarda danışman olarak başlamadan önce İngiltere yakınlarındaki Warwick Üniversitesi'nde tarih okudu ve risk ve düzenlemelerle ilgili sorunları çözmelerine yardımcı oldu. Birleşik Krallık hükümeti tarafından finanse edilen bir yapay zeka enstitüsü olan Alan Turing Enstitüsü'nün bir konuşması ona yapay zekayı araştırması için ilham verdi ve Accenture'daki rolüne yol açtı.

O ve meslektaşları günün çoğunu OpenAI'nin ChatGPT'si gibi araçlar için mesajlar veya "istemler" yazarak geçiriyor; bunlar OpenAI'nin oyun alanında müşterilerin ve diğerlerinin daha sonra kullanması için ön ayarlar olarak kaydedilebiliyor. Phelps, bir istem mühendisinin hayatındaki tipik bir günün, ChatGPT ile yaklaşık 50 etkileşimle birlikte beş farklı ipucu yazmayı içerdiğini söylüyor.

İstem mühendisliğinin ne kadar yaygın olduğunu ya da olacağını bilmek için henüz çok erken. Bu paradigma, 2017 yılında yapay zeka araştırmacılarının bir insan metni girdisi eklenerek çok çeşitli görevlere uyarlanabilen "önceden eğitilmiş" LLM'ler yaratmasıyla ortaya çıktı. Geçtiğimiz yıl, ChatGPT gibi LLM'ler milyonlarca kullanıcının ilgisini çekti ve bu kullanıcıların hepsi istemlerini değiştirdiklerinde bir tür istem mühendisliği yapıyor.  

Google destekli bir girişim olan Anthropic gibi şirketler, San Francisco'da bir "İstemci Mühendis ve Kütüphaneci" için 335 bin dolara varan maaşlar ilan ediyor. Yine Kaliforniya'da bulunan otomatik belge inceleme şirketi Klarity, yapay zeka araçlarından "en iyi çıktının nasıl üretileceğini soran ve anlayan" bir makine öğrenimi mühendisi için 230 bin dolara kadar maaş teklif ediyor. Teknoloji dünyasının dışında, Boston Çocuk Hastanesi ve Londra'daki hukuk firması Mishcon de Reya kısa süre önce istem mühendis için iş ilanları verdi.

Artık PromptBase pazar yeri aracılığıyla metin istemleri satın almak ve satmak bile mümkün, bu da insanların bir ücret karşılığında bireysel istemler oluşturmak için istem mühendisleri kiralamasına yardımcı oluyor.

En iyi maaşlı roller genellikle makine öğrenimi veya etik alanında doktora yapmış veya yapay zeka şirketleri kurmuş kişilere gidiyor. İşverenler ve diğerleri, bunların başarılı olmak için gereken kritik beceriler arasında olduğunu söylüyor.

İngiltere ve İrlanda'da Hays'te yapay zeka, makine öğrenimi ve otomasyon alanında personel alımı işini yürüten Mark Standen, "Muhtemelen 25 yıldır çalıştığım en hızlı hareket eden BT pazarı. Maaşlar 40 bin sterlinden başlıyor ama veritabanımızda yılda 200 bin ila 300 bin sterlin arayan adaylar var. Uzman istem mühendisleri kendi fiyatlarını belirleyebilirler." sözlerini kaydetti.

Google, TikTok ve Netflix maaşları yükseltiyor, ancak OpenAI'nin ChatGPT-4, Google Bard ve Microsoft'un Bing AI sohbet robotunun piyasaya sürülmesinin yarattığı heyecan sayesinde bu rol daha büyük şirketler arasında yaygınlaşıyor.

Teknoloji dünyasının dışında, finans, hukuk ve sigorta dünyasındaki şirketlerin hepsi yapay zeka araçlarını deniyor ve bu da talebi artırıyor.

Mishcon de Reya kısa süre önce, firmanın büyük dil modellerinin hukuki sorunlara nasıl uygulanabileceğini anlamasına yardımcı olacak bir GPT Hukuki İstem Mühendisi için ilan verdi. Firmanın ortağı ve baş strateji sorumlusu Nick West. "Teknolojinin ön saflarında yer almak ve onunla oynamak istiyorum." diyor.

West, gelirlerinde bir artış arayan avukat yardımcılarının hayal kırıklığına uğrayabileceği konusunda uyarıyor. West, "300 bin sterlinlik bir uzmana ihtiyacımız yok, bu gülünç bir para" diyor.

Sektörün hızlı büyümesi, 2021'de birçok firmanın yüksek maaşlar ve ikramiyeler sunmasıyla iş patlaması yaşayan blockhain, Non-Fungible Tokens (NFT) ve kripto ile karşılaştırmalara neden oluyor. Teknoloji şirketleri artık kripto dünyasında işten ayrılan ya da işten çıkarılan yetenekleri cezbetmek için sunum destelerine "AI" ekliyor. İş piyasası teknolojinin bile önüne geçiyor olabilir.

Londra'da Amazon Alexa için ses kontrollü beceriler üreten bir konuşma tasarım stüdyosu olan labworks.io'nun kurucusu Tom Hewitson, "Bu bir köpük işareti olabilir" diyor. "Bunu yapmak için en uygun kişiler, 100 bin ila 150 bin sterlin kazanma eğiliminde olan yapay zeka ile rahat çalışan ürün tasarımcıları veya iş analistleridir."

İlgilenenler ellerini çabuk tutsalar iyi olur.

İngiltere'nin Cambridge kentindeki Cambridge Üniversitesi'nde makine öğrenimi alanında araştırma direktörü olan Adrian Weller, "insanların bu araçlarla etkileşime geçmesinin ana yolu yönlendirmelerdir ve bu nedenle bu konuda iyi olmak çok değerlidir" diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bunun uzun süre devam edeceğinden o kadar da emin değilim. İstem mühendisliğinin mevcut durumu üzerinde çok fazla durmayın. Oldukça hızlı bir şekilde gelişmeye başlıyor."

İlgili Haberler