Perลembe gรผnรผ petrol fiyatlarฤฑ, yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn Orta Doฤu’daki geliลmeleri ve รin’in teลvik planlarฤฑ hakkฤฑnda daha fazla ayrฤฑntฤฑya bakmasฤฑnฤฑn yanฤฑ sฤฑra resmi ABD petrol stok verilerinin aรงฤฑklanmasฤฑnฤฑ beklemesiyle iki haftanฤฑn en dรผลรผk seviyelerinden yรผkseldi.
Brent ham petrol vadeli iลlemleri %0.2 artarak varil baลฤฑna 74,39 $ olurken, ABD West Texas Intermediate ham petrol vadeli iลlemleri %0,3 artฤฑลla varil baลฤฑna 70,58 $ oldu. Her iki gรถsterge de รarลamba gรผnรผ dรผลรผลe geรงerek รผst รผste ikinci gรผn 2 Ekim’den bu yana en dรผลรผk seviyelerinden kapandฤฑ.
Petrol ฤฐhraรง Eden รlkeler รrgรผtรผ (OPEC) ve Uluslararasฤฑ Enerji Ajansฤฑ’nฤฑn 2024 ve 2025 yฤฑllarฤฑna iliลkin talep tahminlerini dรผลรผrmesinin ardฤฑndan gรถsterge endeksler bu hafta ลu ana kadar %6-7 geriledi. Fiyatlar ayrฤฑca, Orta Doฤu’daki รงatฤฑลmalara iliลkin belirsizlik devam etse de, ฤฐsrail’in ฤฐran’a yรถnelik bir misilleme saldฤฑrฤฑsฤฑnฤฑn petrol arzฤฑnฤฑ aksatabileceฤine iliลkin korkularฤฑn azalmasฤฑyla risk primlerinin dรผลmesiyle de geriledi.
Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, Pekin’in 12 Ekim’de aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ zor durumdaki ekonomisini canlandฤฑrmaya yรถnelik geniล planlarฤฑ hakkฤฑnda daha fazla ayrฤฑntฤฑ bekliyor. รin Perลembe gรผnรผ yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, finansman iรงin uygun konut projelerinin “beyaz listesini” geniลleteceฤini ve bu tรผr geliลmeler iรงin banka kredilerini 4 trilyon yuan’a (562 milyar $) รงฤฑkaracaฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
IG piyasa analisti Tony Sycamore, ฤฐsrail’in ฤฐran’ฤฑn son saldฤฑrฤฑsฤฑna verdiฤi yanฤฑtฤฑn piyasa iรงin ikinci รถnemli odak noktasฤฑ olduฤunu sรถyledi. “Geliyor, bunu biliyoruz ama ne zaman olacaฤฤฑnฤฑ bilmiyoruz” diyen Sycamore, her iki faktรถrรผn de ham petrol fiyatlarฤฑ iรงin yukarฤฑ yรถnlรผ riskler yarattฤฑฤฤฑnฤฑ sรถzlerine ekledi.
ฤฐran’da, รผlkenin IRNA haber ajansฤฑnฤฑn รarลamba gรผnรผ bildirdiฤine gรถre, yetkililer Kharg Adasฤฑ aรงฤฑklarฤฑndaki bir petrol sฤฑzฤฑntฤฑsฤฑnฤฑ kontrol altฤฑna almaya รงalฤฑลฤฑyor. ANZ analistleri bir notta, “ฤฐsrail-Hamas savaลฤฑyla ilgisi yok gibi gรถrรผnรผyor, ancak dikkatleri ฤฐran’ฤฑn petrol ihracat tesislerine รงekti” dedi.
Amerikan Petrol Enstitรผsรผ’nรผn รarลamba gรผnรผ aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ rakamlara atฤฑfta bulunan piyasa kaynaklarฤฑ, ham petrol ve akaryakฤฑt stoklarฤฑnฤฑn geรงen hafta, ham petrol stoklarฤฑnda artฤฑล beklentilerinin aksine dรผลtรผฤรผnรผ sรถyledi. 11 Ekim’de sona eren haftada ham petrol stoklarฤฑ 1,58 milyon varil azaldฤฑ. Benzin stoklarฤฑnฤฑn 5,93 milyon varil, distile รผrรผn stoklarฤฑnฤฑn ise 2,67 milyon varil dรผลtรผฤรผnรผ sรถylediler.







