Kรผresel piyasalarda ABD tรผketici fiyatlarฤฑ verisinin beklentilere paralel gerรงekleลmesi, Amerikan Merkez Bankasฤฑโnฤฑn (Fed) รถnรผmรผzdeki ay alacaฤฤฑ Fed faiz kararฤฑ รถncesinde faiz artฤฑrฤฑmฤฑ ihtimalini zayฤฑflatarak kรผresel borsalara deฤer kazandฤฑrdฤฑ. Petrol fiyatlarฤฑ ise geriledi.
ABD รalฤฑลma Bakanlฤฑฤฤฑ tarafฤฑndan paylaลฤฑlan Temmuz ayฤฑ verilerine gรถre Tรผketici Fiyat Endeksi (TรFE) aylฤฑk bazda yรผzde 0,1 oranฤฑnda sฤฑnฤฑrlฤฑ bir artฤฑล kaydetti. Piyasalarda Temmuz verisi รถncesinde Fedโin bir sonraki toplantฤฑda faiz artฤฑrma olasฤฑlฤฑฤฤฑ yaklaลฤฑk yรผzde 50 olarak fiyatlanฤฑyordu.
Yฤฑllฤฑk enflasyon baskฤฑlarฤฑndaki bu yumuลama piyasa aktรถrleri tarafฤฑndan olumlu karลฤฑlanฤฑrken, petrol fiyatlarฤฑnda ise kรผresel talep tahminlerindeki dรผลรผล ve Orta Doฤuโdaki jeopolitik gerilimlerin gรถlgesinde gevลeme gรถrรผldรผ.
Dรผnya borsalarฤฑnฤฑ izleyen MSCI Kรผresel Hisse Senedi Endeksi yรผzde 0,33 oranฤฑnda yรผkselerek 1.154,42 puana ulaลtฤฑ. Wall Street cephesinde Dow Jones endeksi yรผzde 0,05 primle 53.820,52 puandan kapanฤฑrken, S&P 500 endeksi yรผzde 0,31 artฤฑลla 7.752,45 puana, teknoloji aฤฤฑrlฤฑklฤฑ Nasdaq endeksi ise yรผzde 0,64 yรผkseliลle 26.613,91 puan seviyesine tฤฑrmandฤฑ. Yapay zeka altyapฤฑ saฤlayฤฑcฤฑsฤฑ CoreWeave firmasฤฑnฤฑn beklentilerin รผzerinde aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ finansal sonuรงlar teknoloji hisselerine ekstra gรผรง verdi. Avrupa piyasalarฤฑnda STOXX 600 endeksi yรผzde 0,16 oranฤฑnda hafif bir deฤer kaybฤฑ yaลarken, Japonya dฤฑลฤฑndaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan MSCI endeksi yรผzde 0,92 ve geliลmekte olan รผlke borsalarฤฑ endeksi yรผzde 0,95 oranฤฑnda deฤer kazandฤฑ.

Verilerin ardฤฑndan deฤerlendirmelerde bulunan Dakota Wealth Management Kฤฑdemli Portfรถy Yรถneticisi Robert Pavlik, aรงฤฑklanan rakamlarฤฑn yรผkselen enerji fiyatlarฤฑ kaynaklฤฑ enflasyonist baskฤฑlarฤฑn Fedโi faiz artฤฑลฤฑna zorlayacaฤฤฑ yรถnรผndeki endiลeleri hafiflettiฤini belirtti.
Faiz artฤฑลฤฑ beklentilerinin gerilemesiyle birlikte emtia piyasalarฤฑnda da hareketlilik gรถzlendi. Ons altฤฑn fiyatlarฤฑ son iki ayฤฑn en yรผksek seviyesine ulaลarak yรผzde 0,88 artฤฑลla 4.405,10 dolar seviyesini gรถrdรผ. Tahvil piyasalarฤฑnda ise ABD 10 yฤฑllฤฑk tahvil getirisi 1,6 baz puan gerileyerek yรผzde 4,668 seviyesine รงekildi.
Fed faiz kararฤฑ รถncesi enerji ve dรถviz piyasalarฤฑndaki son durum
Orta Doฤuโdaki jeopolitik gerilimler ve Hรผrmรผz Boฤazฤฑโndaki deniz ticareti trafiฤine iliลkin belirsizlikler petrol fiyatlarฤฑnฤฑn seyrinde belirleyici olmaya devam ediyor. ABD ile Yemenโdeki Husi gรผรงleri arasฤฑnda karลฤฑlฤฑklฤฑ gemi saldฤฑrฤฑlarฤฑ bildirilirken, ฤฐran yetkilileri ABD ลartlarฤฑ kabul etmediฤi sรผrece Hรผrmรผz Boฤazฤฑโnฤฑn kapalฤฑ kalacaฤฤฑnฤฑ kaydetti. Analistler, ticaret hattฤฑndaki bu aksamalarฤฑn petrol fiyatlarฤฑnda alt sฤฑnฤฑr oluลturduฤunu ve orta vadede enerji kaynaklฤฑ enflasyonist baskฤฑyฤฑ canlฤฑ tutabileceฤini vurguladฤฑ. Buna karลฤฑn, kurumlarฤฑn 2026 yฤฑlฤฑ kรผresel petrol talebi รถngรถrรผlerini aลaฤฤฑ yรถnlรผ revize etmesi nedeniyle Brent petrolรผn varil fiyatฤฑ yรผzde 0,37 deฤer kaybฤฑyla 88,58 dolara, ABD hafif ham petrolรผ (WTI) ise yรผzde 0,26 dรผลรผลle 82,98 dolara geriledi.

Dรถviz piyasalarฤฑnda ise ABD Dolar Endeksi euro ve yen karลฤฑsฤฑnda yรผzde 0,15 artฤฑล kaydederek 99,95 seviyesine รงฤฑktฤฑ. Euro/dolar paritesi yรผzde 0,1 gerilemeyle 1,1528 dรผzeyine inerken, dolar/yen paritesi yรผzde 0,07 artฤฑลla 159,39 seviyesinde iลlem gรถrdรผ. รte yandan Asya merkez bankalarฤฑ tarafฤฑnda Japonya Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (BoJ) Eylรผl ayฤฑndaki toplantฤฑsฤฑnda 25 baz puanlฤฑk bir faiz artฤฑลฤฑna gitme olasฤฑlฤฑฤฤฑ piyasalar tarafฤฑndan yรผzde 60 oranฤฑnda fiyatlanmaya baลlandฤฑ.
Piyasa beklentileri ve enflasyon verisinin analizi
Aรงฤฑklanan son enflasyon rakamlarฤฑ, kรผresel merkez bankalarฤฑnฤฑn sฤฑkฤฑ para politikasฤฑ dรถngรผlerinin sonuna yaklaลtฤฑฤฤฑna dair iyimserliฤi artฤฑrmฤฑล durumda.
Enerji maliyetlerindeki son dalgalanmalarฤฑn tam olarak yansฤฑmadฤฑฤฤฑ bu veri seti, kฤฑsa vadede Fed faiz kararฤฑ รผzerindeki baskฤฑyฤฑ hafifletse de jeopolitik risklerin varlฤฑฤฤฑ enflasyon patikasฤฑna yรถnelik riskleri canlฤฑ tutuyor.

Finansal piyasa katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑ, faiz patikasฤฑnฤฑn netleลmesi iรงin merkez bankalarฤฑnฤฑn รถnรผmรผzdeki dรถnem yapacaฤฤฑ aรงฤฑklamalarฤฑ ve kรผresel talep dengesindeki geliลmeleri yakฤฑndan izlemeyi sรผrdรผrecek.







