Petrol nereye borsa oraya

Petrol nereye borsa oraya

Piyasalarda, petrol fiyatları ile yatırımcı risk iştahı arasında doğru orantılı bir korelasyon oluştu.

A+A-

Piyasalarda, petrol fiyatları ile yatırımcı risk iştahı arasında doğru orantılı bir korelasyon oluşurken, buna bağlı olarak ocak ayından beri petrol fiyatında görülen yükselişler borsada kazançları beraberinde getiriyor.

Petrol fiyatlarının ocak ayında 13 yılın dibini görmesinin ardından, tüm piyasalarda petrol fiyatlarına duyarlılığın arttığı görülüyor. Petrolün, küresel ekonomik aktiviteye ilişkin yatırımcı beklentisinin ilk olarak izlendiği varlık konumuna gelmesiyle, fiyat hareketlilikleri diğer piyasaların yönü üzerinde de belirleyici olmaya başladı.

Petrolün değer kazanması, küresel ekonominin toparlayacağına ilişkin beklentilerin yükseldiğine işaret ederken, bu da yatırımcıların risk iştahının artmasına ve ekonomideki büyümeden pozitif etkilenecek borsalarda alımların güçlenmesine neden oluyor.

Korelasyon, piyasalardaki endişe ve algıların değişmesine dayanıyor

 Dev enerji şirketlerinin borsalarda ağırlıklarının yüksek olması nedeniyle, petrol fiyatlarındaki değişimlerden öncelikle etkilenen enerji şirketi hisselerindeki hareketler de hızlıca borsanın geneline yansıyor.

Öte yandan yatırım fonlarının ellerinde bulundurdukları enerji şirketi hisseleri ve petrol türevi varlıkların aşırı değer kaybetmesinin bu fonlarda iflas risklerini doğurabileceği yorumları nedeniyle petrol fiyatındaki hareketler, piyasalara olan yatırımcı güveninde de belirleyici bir hale gelmişti.

Tüm bu sebeplerden dolayı, özellikle bu yıl başından beri petrol fiyatları ile borsalar arasında doğru orantılı bir korelasyon oluştu. Petrol fiyatlarındaki yükselişlerin, Türkiye gibi petrol ithalatçısı ülke borsalarında bile yükselişe neden olması, kısaca piyasalardaki endişe ve algıların yön değiştirmesine dayanıyor.

Özellikle 20 Ocak'ta Brent petrolün gördüğü 27 dolardan, 45 dolar sınırına kadar yükseldiği bu haftaya kadar BIST 100 endeksi de yüzde 26 değer kazanarak 68.000 seviyelerinden 86.000 puanın üzerine kadar çıktı.

 Normalleşme için petrol fiyatlarında dengelenme önemli

 Analistler, petrol ile borsaların korelasyonunun uzun soluklu olamayacağını, küresel piyasalarda volatilitenin düşmesi ve ekonomik aktiviteye ilişkin belirsizliklerin azalması ile ocak ayından beri devam eden doğru korelasyonun bozulacağını tahmin ediyor. Bu yıl başına kadar olduğu gibi petrol fiyatı hareketlerinin, petrol ihracatçısı ülkelerde farklı, ithalatçı ülke varlıkları üzerinde farklı etkilerinin olmasının kaçınılmaz olduğuna değinen analistler, bu normalleşme için petrol fiyatlarında bir dengelenme yaşanması gerektiğini kaydediyor.
 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.