Petrolde 8 haftanın ilk haftalık kaybı kaydedildi

Petrolde 8 haftanın ilk haftalık kaybı kaydedildi

Petrol, ABD üretiminin yavaşladığına dair işaretlerle %1 arttı, 8 haftanın ilk haftalık kaybını kaydetti.

A+A-

Petrol fiyatları Cuma günü ABD üretiminin yavaşladığına dair işaretlerle yaklaşık %1 yükseldi, ancak her iki ham petrol göstergesi de küresel talep büyümesine ilişkin artan endişelerle 2023'ün en uzun haftalık yükselişini sonlandırdı.

West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri %1,1 değer kazanarak varil başına 81,25 dolardan, Brent ham petrol vadeli işlemleri ise %0,8 artışla varil başına 84,80 dolardan işlem gördü.

Sektör verilerinin, gelecekteki üretimin erken bir göstergesi olan ABD petrol ve doğal gaz sondaj kulesi sayısının üst üste altıncı hafta düştüğünü göstermesinin ardından her iki gösterge de Cuma günü yükseldi. ABD üretimindeki düşüş, bu yılın geri kalanında beklenen arz sıkışıklığını daha da kötüleştirebilir.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin üretim kesintileriyle desteklenen bu endişeler, petrol fiyatlarının Haziran ayından bu yana yedi hafta boyunca art arda değer kazanmasına yardımcı oldu. Brent ham petrolü 11 Ağustos'ta sona eren yedi hafta boyunca yaklaşık %18, WTI ise %20 değer kazandı.

Ancak bu hafta, Çin'de kötüleşen emlak krizinin ülkenin durgun ekonomik toparlanmasına ilişkin endişeleri artırması ve yatırımcıların piyasalar genelinde risk alma iştahını azaltması nedeniyle petrol fiyatları geçen haftaya göre yaklaşık %2 düştü.

U.S. Bank Asset Management kıdemli portföy yöneticisi Rob Haworth, "Yatırımcılar için endişeler, yavaşlayan küresel büyüme ile hala sıkı olan küresel arz arasındaki gerilime odaklanmaya devam ediyor" dedi.

Haworth, "Fiyatların şimdilik menzile bağlı kalması muhtemel" dedi ve Çin'den gelen zayıf veriler nedeniyle endişelenen yatırımcılar için talebin söz konusu olduğunu ekledi.

ABD Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele için faiz oranlarını artırmayı henüz tamamlamadığına dair endişeler de artıyor. Daha yüksek borçlanma maliyetleri ekonomik büyümeyi engelleyebilir ve dolayısıyla petrole olan genel talebi azaltabilir.

Infrastructure Capital Management CEO'su Jay Hatfield, petrol göstergelerinin sonbahara doğru mevsimsel talep zayıflığı nedeniyle daha da baskılandığını söyledi.

Hatfield, yavaşlayan ekonomisine rağmen Çin'de talebin devam etmesini beklediğini ve petrol fiyatlarının önümüzdeki aylarda varil başına 75 ila 90 dolar arasında işlem göreceğini tahmin ettiğini söyledi.

İlgili Haberler