Petrol fiyatları 7 haftalık kazanç serisinde sona geldi

Petrol fiyatları 7 haftalık kazanç serisinde sona geldi

Petrol, Fed faiz oranı görünümü ve Çin'deki sıkıntılar nedeniyle 7 haftalık kazanç serisini sonlandırmaya hazırlanıyor

A+A-

Petrol fiyatları, Çin'in yavaşlayan ekonomik büyümesi ve ABD'nin daha fazla faiz artırımı olasılığına ilişkin endişelerin arzın sıkılaştığına dair işaretlere ağır basmasıyla Cuma günü yedi haftalık bir kazanç serisini sonlandırmaya yakın duruyor.

ABD'nin West Texas Intermediate ham petrolü (WTI) %0,3 artışla varil başına 80,61$'a yükselirken, Brent ham petrolü %0,1 artışla varil başına 84,12$'a yükseldi.

Brent vadeli işlemleri 11 Ağustos'ta sona eren yedi haftada yaklaşık %18, WTI ise %20'den fazla artarak son ayların en yüksek seviyelerine ulaşırken, bu hafta her ikisi de %3'ten fazla düşüş yaşadı.

ABD Merkez Bankası'nın beklenenden daha güçlü ekonomik veriler ışığında enflasyonu kontrol altına almaya odaklanması, arz endişeleri nedeniyle son haftalarda hızla yükselen petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturdu.

ABD Çalışma Bakanlığı Perşembe günü, işsizlik yardımı için yeni başvuruda bulunan Amerikalıların sayısının geçen hafta düştüğünü bildirdi ve hala sıkı olan istihdam piyasasının Fed'in ekonomiyi soğutma amaçlı sıkılaştırma kampanyasını uzatabileceğini öne sürdü.

Bu rapor, hafta başında ABD perakende satışları da dahil olmak üzere benzer şekilde iyimser ekonomik verileri takip etti ve Fed'in daha uzun süre daha yüksek oranlara bağlı kalması gerekebileceğini gösterdi.

Yatırımcılar, yüksek borçlanma maliyetlerinin ekonomik büyümeyi engelleyebileceğinden ve dolayısıyla petrol de dahil olmak üzere genel talebi azaltabileceğinden endişe ediyor.

Dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisi olan Çin'den gelen son ekonomik veriler, ikinci çeyrekten bu yana ekonomik ivmenin hızla azaldığını göstererek endişeleri arttırdı.

Çin'in tekleyen ekonomisi son birkaç ayda küresel finans piyasalarını sarsmış, emlak krizi bulaşıcılık korkusuyla yatırımcıları ürküttü.

Ancak analistler, OPEC+'nın üretim kesintileri nedeniyle petrol arzının daralması ve özellikle ABD'de seyahatlerin artması ve endüstriyel faaliyetlerin iyileşmesi nedeniyle artan talebin fiyatları desteklediğini ve önümüzdeki günlerde potansiyel olarak bir yükselişe yol açabileceğini söyledi.

ANZ Research Cuma günü yayınladığı bir raporda, ABD petrol üretiminin OPEC+ kesintileri nedeniyle üretimdeki bazı kayıpları telafi ettiğini, ancak düşen ABD sondaj kulesi sayısının bu desteğin muhtemelen kısa ömürlü olabileceği anlamına geldiğini söyledi.

Bu hafta açıklanan veriler de ABD ham petrol stoklarının geçen hafta güçlü ihracat ve rafinaj çalışma oranları nedeniyle yaklaşık 6 milyon varil azaldığını gösterdi. Talebin bir göstergesi olan haftalık arz edilen ürünler Aralık ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. 

Son dönemdeki ekonomik zayıflıklara rağmen Çin, Temmuz ayında ham petrol stoklarında nadir görülen bir artışa giderek 33 aydan bu yana ilk kez depoya girdi.

ANZ Research'ten yapılan açıklamada "Momentum göstergeleri arz sıkışıklığına işaret ediyor. Yatırımcılar yükseliş bahislerini artırmaya başladı, net-uzun pozisyonlar yıllık en yüksek seviyeye ulaşıyor" denildi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler