Piyasada dipten alım için bu günler bir fırsat mı?

Piyasada dipten alım için bu günler bir fırsat mı?

Merkez bankalarının haftası başladı. ABD piyasaları Fed'in faiz kararına odaklanırken, riskli varlıkların seyri de yakından izleniyor. ABD piyasaları için dip seviyelerden toplama teması öne çıksa da bu konuda farklı görüşler de var.

A+A-

ABD’de pozisyonlarını önemli ölçüde hedge etmiş durumda olan fon yöneticileri, yatırımcıları Wall Street’te yaşanan sert düşüşleri dipten alım fırsatı olarak görmemeleri gerektiği konusunda uyarıyor.

Eylül aylarının S&P 500’de genellikle düşüşlerin yaşandığı bir ay olmasından ABD’deki ara seçimlere ilişkin risklere, şirket karlarında düşüş beklentilerinden Fed’in güçlü faiz artışına gidebileceğine birçok gerekçe sıralayan fon yöneticileri, hisse senetlerinde yakın zamanda kalıcı bir toparlanma beklemiyor.

Ayrıca Pennsylvania Üniversitesi ile Hong Kong Üniversitesi araştırmalarının yayımladığı, 1963’ten 2019’a kadarki verileri ele alan yeni çalışmaya göre, çekirdek enflasyonun beklenmedik şekilde yükseldiği dönemlerde hisseler, tahviller, emtia ve gayrimenkul yatırım ortaklıklarının tamamı değer kaybederken, yatırımcılar için güvenli bir liman da kalmıyor.

“Piyasalar ve müşteriler çok endişeli” diyen G Squared Private Wealth Kurucu Ortağı Victoria Greene, S&P 500 endeksinin mevcut seviyelerinden yüzde 12 düşüşle 3 bin 400’e kadar düşebileceği öngörüsünde bulunuyor ve “Dipten alım için çok erken” değerlendirmesini yapıyor. 

"ABD TÜFE verisi oyunu değiştirdi"

Salı günü ABD’de açıklanan güçlü tüketici enflasyonu verisi, fiyat artışlarının tepe seviyesini geride bıraktığını düşünen yatırımcılar için kötü bir sürpriz oldu.

Fundstrat Global Advisors Teknik Stratejisti Mark Newton da TÜFE verisinin oyunu değiştirdiği görüşünde.

Newton S&P 500’ün ekim ayının başlarında 3 bin 685’e gerileyeceğini, aynı ayın ortalarında da dip yapacağını tahmin ediyor. Tarihsel olarak bakıldığında da Eylül ayları S&P 500 için sancılı geçiyor. 1950’den bu yana endeks ayın ikinci kısmında ortalama yüzde 0,75 düşüş kaydediyor.

Öte yandan Morgan Stanley ve Bank of America Corp. stratejistlerine göre S&P 500 şirketlerinin kâr tahminlerinin daha da aşağı çekilmesi gerekiyor.

İlgili Haberler