Piyasalar faizin tek haneye düşmesini bekliyor

Piyasalar faizin tek haneye düşmesini bekliyor

Piyasalar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bu haftaki toplantıda politika faizini 150 baz puan düşürerek yüzde 9 seviyesine indirmesini bekliyor.

A+A-

Bloomberg HT Araştırma’nın Kasım ayı TCMB faiz kararına ilişkin anketi sonuçlandı.

Piyasa aktörleri TCMB'nin bu toplantıda da politika faizini düşürmesini bekliyor.

24 Kasım Perşembe günü açıklanacak olan faiz kararı anketine katılan 19 kurumun medyan beklentisi politika faizinin yüzde 9 seviyesine indirilmesi yönünde oldu.

Medyan beklentiye göre 2020 yılı Ağustos ayından sonra ilk defa faizin tek haneye inmesi öngörülüyor.

Piyasanın bu beklentisinin gerçekleşmesi durumunda, Türkiye'de politika faizi Ağustos 2020'den bu yana ilk kez tek haneye inecek.

Ankete katılan tüm kurumlar bu toplantıda faizde indirim beklerken; 16 kurum 150 baz puan, 1 kurum 100 baz puan, 1 kurum 125 baz puan ve 1 kurum 200 baz puan faiz indirimi öngörüyor.

Yıl sonunda tek hane beklentisi

Yıl sonu tahminini paylaşan 18 kurumun medyan beklentisi faizlerin yüzde 9 seviyesine çekilmesi yönünde. En düşük yıl sonu tahmini veren kurumlar politika faizinin yıl sonuna kadar yüzde 8 seviyesine kadar düşürülmesini, en yüksek yıl sonu politika faizi tahminini paylaşan kurumlar ise yıl sonuna kadar politika faizinin yüzde 9,5 seviyesine indirilmesini bekliyor.

TCMB, Ekim toplantısında politika faizini aralıksız üçüncü kez üst üste indirerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işaret ettiği ‘tek haneli faize’ bir adım daha yaklaştırmıştı.

20 Ekim tarihinde 150 baz puanla faizi yüzde 10,50’a indiren TCMB ayrıca Kasım toplantısı için “benzer bir adım atıldıktan sonra faiz indirim döngüsünün sona erdirilmesi gündeme alındı” açıklamasını yapmıştı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler