Piyasalar FED'i beklerken ABD'de enflasyon beklentileri geriledi

Piyasalar FED'i beklerken ABD'de enflasyon beklentileri geriledi

ABD'de Kısa Vadeli Enflasyon Beklentisi Son İki Yılın En Düşüğüne İndi

A+A-

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) New York Şubesi tarafından yayımlanan verilere göre, Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentileri Mayıs ayında %4,1 ile son iki yılın en düşük seviyesine geriledi.

Fed'in New York Şubesi, yaklaşık 1300 hane halkının katılımıyla gerçekleştirilen Tüketici Beklentileri Anketi'nin Mayıs ayı sonuçlarını paylaştı. Anket verilerine göre, gelecek 12 aylık dönem için kısa vadeli medyan enflasyon beklentisi, Mayıs 2021'den bu yana en düşük seviye olan %4,1'e geriledi. Bu, bir önceki aya göre 0,3 puanlık bir azalışı temsil ediyor.

Ankette ayrıca, gelecek üç yıllık süreyi kapsayan orta vadeli enflasyon beklentisi, bir önceki aya göre 0,1 puanlık bir artışla Mayıs ayında %3'e yükseldi. Aynı şekilde, gelecek beş yıllık süreci kapsayan uzun vadeli enflasyon beklentisi de %2,7'ye ulaştı. Bu da bir önceki aya göre 0,1 puanlık bir artış anlamına geliyor.

Harcamalarındaki artış beklentisi Mayıs ayında %5,2'den %5,6'ya çıkarken, gelir artış beklentileri de 0,2 puanlık bir artışla %3,3'e çıktı. Bu dönemde, konut fiyatlarındaki beklenen artış da 0,1 puan artarak %2,6'ya yükseldi ve bu, Temmuz 2022'den bu yana kaydedilen en yüksek değeri oluşturdu. Hane halkının maliyetlerdeki artış beklentisi, üniversite eğitimi, gıda, sağlık ve kira maliyetlerinde azalırken, enerji maliyetlerindeki artışa ilişkin beklenti aynı kaldı.

ABD'de Nisan ayında yayınlanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık bazda %4,9 artarak piyasa beklentilerinin altında kalmıştı. Ülkede Mayıs ayı enflasyon verileri ise yakında açıklanacak ve piyasa beklentileri aylık bazda %0,2 ve yıllık bazda %4,1 artış yaşanacağı yönünde.

İlgili Haberler