Piyasalar Fed'in faiz indirimini beklerken dolar zayıflıyor

Piyasalar Fed'in faiz indirimini beklerken dolar zayıflıyor

Piyasalar Fed'in faiz indirimlerine odaklanırken hisse senetleri durgunlaştı, dolar düştü.

A+A-

Perşembe günkü ABD Şükran Günü tatili öncesinde ve piyasalara yön verebilecek önemli veri açıklamalarının yokluğunda Pazartesi günü hisse senetleri genel olarak yatay seyrederken, dolar başlıca para birimleri karşısında değer kaybetti.

Avrupa'nın gösterge STOXX endeksi sadece %0,04 düşerken, ABD vadeli işlemleri de bunu takip edecek gibi görünüyor.

Dolar endeksi, yatırımcıların ABD faiz oranlarının zirveye ulaştığı ve Fed'in gelecek yıl faiz oranlarını düşürmeye başlayabileceği yönündeki bahislerini güçlendirmesiyle Eylül başından bu yana en zayıf seviyesi olan 103,53'te dip yaptı.

Günün erken saatlerinde Asya borsaları, Japon hisselerinin güçlü kazançlar ve üç haftalık kazanç serisini besleyen offshore talebi sayesinde 1990'dan bu yana görülmemiş yüksek seviyelere ulaşmasıyla daha canlıydı.

Japonya Nikkei (.N225) zirvede kar alımıyla karşılaştı ancak Topix (.TOPX) ile birlikte şu ana kadar aylık %8,2 artış kaydetti.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %0,8 değer kazanarak geçen hafta %2,8 artışla son iki ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Bu arada İsrail, ABD ve Hamas'ın çatışmalara beş gün ara verilmesi karşılığında Gazze'deki düzinelerce rehinenin serbest bırakılması konusunda geçici bir anlaşmaya vardığına dair haberler basında yer aldı, ancak henüz teyit edilmedi.

Black Friday satışları bu hafta tüketici odaklı ABD ekonomisinin nabzını yoklarken, yaklaşan Şükran Günü tatili piyasaların zayıflamasına neden oldu.

ABD ekonomik verilerinin akışı bu hafta durgunlaşıyor, ancak Fed'in son toplantısının tutanakları, faiz oranlarını ikinci kez sabit tutarken politika yapıcıların düşünceleri hakkında bazı renkler sunacak.

Amerika Birleşik Devletleri'nde enflasyonla mücadelede ilerleme kaydedildiğine dair işaretler, yatırımcıların politika yapıcıların mal fiyatlarındaki artışlarla mücadelede ana aracı olan faiz artırımı döngüsünün sona ermesini ummasıyla bu yıl hisse senetlerinde toparlanmaya yol açtı.

S&P şu anda yıl için yaklaşık %18 artış gösterdi ve Temmuz zirvesinden %2'den daha az uzakta.

Yine de Goldman Sachs analistleri, mega sermayeli hisse senetlerinin şu ana kadar yıl için %73 getiri sağladığını, buna karşılık geri kalan 493 firmanın sadece %6 getiri sağladığını belirtiyor.

Analistler "Mega-cap teknoloji hisselerinin, beklenen üstün satış büyümeleri, marjları, yeniden yatırım oranları ve bilanço güçleri göz önüne alındığında daha iyi performans göstermeye devam etmesini bekliyoruz" diye yazdılar. şu sözleri kaydettiler: "Ancak risk/ödül profili, yüksek beklentiler göz önüne alındığında özellikle cazip değil."

Teknoloji devi Nvidia (NVDA.O) Salı günü üç aylık sonuçlarını açıklayacak ve tüm gözler yapay zeka ile ilgili ürünlerine olan talebin durumunda olacak.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler