Putin'in baş belasının şüpheli ölümü

Putin'in baş belasının şüpheli ölümü

Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin'in içinde bulduğu uçağın Tver'de düştüğü bildirildi

A+A-

Rus haber ajansı TASS'ın aktardığına göre, Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin'in içinde bulunduğu özel uçak düştü. Bölgeden gelen son bilgi uçakta bulunan 3'ü mürettebat 10 kişi hayatını kaybetti. Yolcular arasında Prigojin'in de bulunduğu netlemiş durumda.

Rus paralı asker şirketi olan Wagner Grubu, Rus oligark Yevgeny Prigozhin taarfından kuruldu. Grubun askeri komutanı, eski Rus istihbarat subayı Dmitro Utkin. Utkin, "Wagner" takma adını, Nazi Almanyası'nda savaşan ve Sovyet güçlerine karşı savaşan Waffen-SS'in 23. Waffen-Grenadier Tümeni'nden almış.

Putin'i zor odurumda bırakan isyan

23 Haziran 2023 tarihinde Wagner Grubu'nun lideri Yevgeni Prigojin tarafından yapılan açıklamayla başlayan ve Moskova'yı ele geçirmeyi amaçladıklarını bildiren bir isyan başlatmıştı.

Prigojin, Rusya'nın roket saldırılarında 2 bin Wagner grubu milisinin hayatını kaybettiğini söyleyerek Moskova'ya doğru "adalet için" ve Rus askeri yüksek komutasının "kötülüğünü" durdurmak için bir intikam saldırısı düzenleyeceğini duyurmuştu.

İsyanda 25 bin Wagner grubu milisinin hazır olduğunu iddia eden Prigojin, Wagner milislerinin Rostov-na-Donu'dan Rusya'ya geçtiğini ve "sonuna kadar" gitmeye hazır olduklarını söyledi. Prigojin ayrıca Rusya Savunma Bakanı Şoygu'nun Rostov'dan kaçtığını iddia etmişti. 24 Haziran günü Prigozhin Wagner'in ilerleyişinin durduğunu ve üslerine geri döndüklerini açıklamış daha fazla ayrıntı vermemişti.

 

 

 

İlgili Haberler