Wagner isyanı rubleyi eritti dolar karşısında 15 ayın dibini gördü

Wagner isyanı rubleyi eritti dolar karşısında 15 ayın dibini gördü

Rus Rublesi dolar karşısında 89 seviyesini aşarak 15 ayın en düşük seviyesine geriledi

A+A-

Rus Rublesi Cuma günü, 15 aydan uzun bir süredir ilk kez dolar karşısında 89 seviyesini aşarak, hafta sonu başarısızlıkla sonuçlanan Wagner isyanın ardından iç siyasi risk endişeleriyle ağırlaştı ve herhangi bir destekleyici unsurdan yoksun kaldı.

Ruble, erken saatlerde 29 Mart 2022'den bu yana en zayıf noktası olan 89,3275'i gördükten sonra dolar karşısında %1,8 değer kaybederek 89,15 seviyesine geriledi.

Euro karşısında %1,8 değer kaybederek 96,74 ile 15 ayın en düşük seviyesinden işlem gördü. Yuan karşısında %1,4 değer kaybederek 15 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Alor Broker bir notunda, "Ruble çökmeye devam ediyor. Petrolün istikrar kazanmasına rağmen dün %1,4 daha değer kaybetti. Dolar-Ruble paritesinde 90 hedefine yaklaşılıyor ve muhtemelen ulaşılacak." dedi.

Sermaye kontrolleri, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana geçen 16 ayda rublenin jeopolitiğe karşı korunmasına yardımcı oldu ancak paralı asker lideri Yevgeny Prigozhin'in hafta sonu Moskova'ya doğru başlattığı yürüyüşün yarıda kesilmesi piyasalarda yankı uyandırdı ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iktidarına ilişkin soru işaretlerini artırdı.

Ruble Çarşamba günü, ihracatçıların yerel yükümlülüklerini karşılamak için döviz gelirlerini dönüştürdüğü ay sonu vergi döneminin geçmesiyle önemli bir destek faktörünü kaybetti.

Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Alexei Zabotkin, azalan ihracat gelirleri ve ödemeler dengesinin Ruble'nin zayıflamasında belirleyici olduğunu, ancak bunun finansal istikrar açısından herhangi bir risk taşımadığını söyledi.

Rusya'nın ana ihraç ürünü olan Brent ham petrolü %0,1 artışla varil başına 74,41 dolar oldu.

Rus hisse senedi endeksleri de düşüş gösterdi.

Dolar cinsinden RTS endeksi %2,1 düşüşle 985,5 puana geriledi. Ruble bazlı MOEX Rusya endeksi %0,3 düşüşle 2.787,6 puan oldu.

Gazprom hisseleri, enerji grubunun hissedarlarının, yönetim kurulunun 1,2 trilyon ruble (13,6 milyar dolar) tutarında yarı yıl temettüsü ayırdıktan sonra 2022 yılının tamamında temettü ödememe tavsiyesini onaylamasının ardından yaklaşık %0,6 düştü.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler