Risk iştahı artarken petrol fiyatları yükseliyor

Risk iştahı artarken petrol fiyatları yükseliyor

Yatırımcıların sıkı küresel arz görünümüne odaklanması ve ABD hükümetinin kapanmasını önleyen son dakika anlaşmasının risk iştahını yeniden canlandırmasıyla petrol fiyatları yükselişe geçerek yaşadığı kayıpların bir kısmını telafi etti.

A+A-

Aralık vadeli Brent ham petrolü, Cuma günü 90 sent düştükten sonra 25 sent ya da %0,3 artışla TSİ 0415'te varil başına 92,45 dolara yükseldi. Brent Kasım vadeli kontratları, Cuma günkü vade sonunda 7 sent düşüşle varil başına 95,31 dolardan kapandı.

ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri Cuma günü 92 sent kaybettikten sonra 29 sent veya %0,3 değer kazanarak varil başına 91,08 dolara yükseldi.

Suudi Arabistan ve Rusya'nın ek arz kesintilerini yıl sonuna kadar uzatmasının ardından dördüncü çeyrekte geniş bir ham petrol arz açığı yaşanacağı tahminleri üzerine her iki gösterge de üçüncü çeyrekte yaklaşık %30 yükseldi.

Reuters'a konuşan dört OPEC+ kaynağı, Rusya ve diğer müttefikleriyle birlikte Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ya da OPEC+'nın, Ortak Bakanlar İzleme Komitesi olarak adlandırılan panel Çarşamba günü toplandığında mevcut petrol üretim politikasını değiştirmesinin pek olası olmadığını söyledi.

Nissan Securities'in bir birimi olan NS Trading'in başkanı Hiroyuki Kikukawa, "Petrol fiyatları, OPEC+ tarafından herhangi bir politika değişikliği beklenmemesi nedeniyle arz endişeleri arasında haftaya güçlü bir notla başlarken, ABD hükümetinin hafta sonu kapanmasının önlenmesi bir miktar rahatlama sağladı" dedi ve ekledi:

"Yine de pazarın daha da yükselip yükselmeyeceği gelecekteki talep eğilimlerine bağlı olacak".

ING analistleri Pazartesi günü yayınladıkları bir notta, OPEC+'nın piyasadaki son güçlenme nedeniyle üretim politikasını değiştirmesi beklenmezken, Suudi Arabistan'ın günlük 1 milyon varillik (bpd) ek gönüllü arz kesintisini hafifletmeye başlayabileceğini söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdüler:

"Suudiler Çin talebine ilişkin endişelerinin devam ettiğini söyledi. Ancak hafta sonu açıklanacak PMI verileri, Çin'in imalat PMI'ının Mart ayından bu yana ilk kez Eylül ayında genişleme bölgesine dönmesiyle bir miktar güven sağlayacaktır."

Cumartesi günü açıklanan resmi veriler Çin'de fabrika faaliyetlerinin Eylül ayında son altı ayda ilk kez genişlediğini göstererek dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin istikrara kavuşmaya başladığını ortaya koyan göstergelere bir yenisini ekledi.

Ancak Pazar günü yapılan bir özel sektör anketi, ülkenin fabrika faaliyetlerinin Eylül ayında daha yavaş bir hızda genişlediğini göstererek daha az cesaret verici oldu.

Gerçekten de Çin ekonomisinde kalıcı bir toparlanma emlak sektöründeki çöküş, düşen ihracat ve yüksek genç işsizliği nedeniyle gecikiyor ve yakıt talebinin zayıflayacağı endişelerini artırıyor.

Öte yandan, Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy'nin kısa vadeli bir finansman tasarısını geçirmek için Demokratlara başvurma yönündeki son dakika kararı, kapanma riskini Kasım ortasına itti; bu da ABD federal hükümetinin 4 milyondan fazla çalışanının şimdilik maaş çeklerine güvenebileceği anlamına geliyor.

Enerji hizmetleri firması Baker Hughes Cuma günü yakından takip edilen raporunda, gelecekteki üretimin erken bir göstergesi olan ABD petrol ve doğal gaz kule sayısının 29 Eylül'e kadarki haftada yedi adet düşerek 623'e gerilediğini ve Şubat 2022'den bu yana en düşük seviyeye indiğini söyledi.

Reuters tarafından Cuma günü 42 ekonomist arasında yapılan bir ankete göre, Brent'in dördüncü çeyrekte varil başına ortalama 89,85 dolar, 2024 yılında ise 86,45 dolar olacağı tahmin ediliyor.

İlgili Haberler