Rogoff: Türkiye faizi artırmadan enflasyonu düşüremez

Rogoff: Türkiye faizi artırmadan enflasyonu düşüremez

IMF'in eski baş ekonomistlerinden Kenneth Rogoff, Türkiye’nin ciddi bir faiz artırımına gitmeden enflasyonu aşağı çekebilmesinin çok zor olduğunu söyledi.

A+A-

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) eski başekonomistlerinden Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenneth Rogoff, Türkiye’nin ciddi bir faiz artırımına gitmeden enflasyonu aşağı çekebilmesinin çok zor olduğunu söyledi. Dünya gazetesinden Elif Karaca'nın sorularını yanıtlayan Rogoff, Türkiye’nin yirmi yıl öncesinde yaşanandan daha kötü bir ekonomik krize doğru yol alabileceğini, ancak savaşa rağmen küresel büyüme ve faiz ortamı uygunken ekonominin sert bir iniş yapmasını önlemek için hala zaman olduğunu vurguladı.

Merkez bankası bağımsızlığına zarar veren yoğun siyasi etki nedeniyle Türkiye'nin Ukrayna öncesinde de izleme listesinde bulunduğunu kaydeden Rogoff, "Avrupa'da artan resesyon riski, savaşın yarattığı belirsizlik ve Türkiye'nin önemli ticaret ortaklarının risk altında olması nedeniyle şimdi tehdit daha da büyük" diye konuştu.

 

Türkiye’nin ciddi bir faiz artırımına gitmeden enflasyonu aşağı çekebilmesinin çok zor olduğu görüşünü dile getiren Rogoff'a göre faiz oranlarının daha erken yükseltilmemesi ve merkez bankası yöneticilerini tekrar tekrar görevden alınarak kredibiliteye zarar verilmesi nedeniyle enflasyonun kontrol altına alınması gerçekten sancılı olacak. Rogoff, sözlerini "Türkiye yirmi yıl öncesinde yaşanandan daha kötü bir ekonomik krize doğru yol alabilir, ancak savaşa rağmen küresel büyüme ve faiz ortamı hala yeterince uygunken, ekonominin sert bir iniş yapmasını önlemek için yine de zaman var" diyerek tamamladı.

İlgili Haberler