Ruble düştükçe, işçiler Rusya'yı terk ediyor

Ruble düştükçe, işçiler Rusya'yı terk ediyor

Rus rublesi değer kaybettikçe yüzbinlerce Orta Asyalı işçi Rusya’yı terk ediyor. Rusya’da işgücü sıkıntısı artıyor. Ülkede işletmelerin yüzde 42’i istihdam sorunu yaşıyor.

A+A-

Rus rublesi değer kaybetmeye devam ederken, Rusya'da yaşayan milyonlarca Orta Asyalı göçmen işçinin ülkeden göç etme olasılığı artıyor. Maaşların değeri düşen, ailelerine artık daha az para gönderen Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan uyruklu işçiler Rusya'yı terk etmeyi düşünüyor.

Büyük bir göç dalgasının yaşanması halinde Rus ekonomisinin kritik sektörlerinde yaşanan işgücü sıkıntısının artması bekleniyor.

Rusya'nın Ukrayna'daki savaş için askeri kaynaklarını tahsis etmesi ve demografik kriz, ülkede işçi açığını daha da derinleştiriyor. Bir ankete göre şirketlerin %42'si işgücü açığını yaşıyor ve resmi işsizlik oranı son derece düşük seviyelerde. Uzmana göre, bu durumu sabitlemek için Rusya'nın her yıl yüz binlerce göçmen işçiyi çekmesi gerekiyor. Ancak döviz krizi ve koronavirüsle ilgili seyahat kısıtlamaları nedeniyle göç verileri zor tespit edilebiliyor.

Resmi tahminlere göre, Rusya'daki toplam göçmen işçi sayısı 3 milyonun üzerinde , ancak bu rakamın aslında daha yüksek olabileceği düşünülüyor.

Göçmen işçilerin çoğu düşük ücretli sektörlerde çalışırken, yasadışı göç ve kayıt dışı istihdam da yaygın. Ancak birçok Orta Asya ülkesinde iş ve yaşam koşullarının Rusya'dan daha kötü olduğu için göçmen işçiler hala Rusya'yı tercih ediyorlar.

Özbekistan gibi Orta Asya ülkelerinde ise genç işgücü piyasasına her yıl fazladan 400 bin kişi katılıyor. Bununla birlikte, askerlik çağrısının olmaması ve Rusya vatandaşı olunmaması gibi ekonomik olmayan faktörler, göçmen işçilerin Rusya'ya göç etmeye devam etmelerini sağlıyor. Göç akışının azalması, Rusya'nın işgücü açığını daha da derinleştirdiği için demografik bir tehlike olarak da görülüyor.

İlgili Haberler