Rus bilim insanlarından güçlü güneş patlamalarıyla ilgili uyarı

Rus bilim insanlarından güçlü güneş patlamalarıyla ilgili uyarı

Pazar günü güneşte üç patlamanın gözlemlenmesinin ardından Rus bilim adamları, Pazartesi günü kısa dalga iletişimi engelleyebilecek güçlü güneş patlamalarının beklendiğini söyledi.

A+A-

Moskova'daki Fedorov Uygulamalı Jeofizik Enstitüsü, proton patlamaları da dahil olmak üzere X sınıfı patlamaların mümkün olduğunu ve kısa dalga radyo koşullarının kötüleşmesinin beklendiğini söyledi.

X sınıfı patlamalar güneş sistemindeki en büyük patlama olarak biliniyor ve uzun süreli radyasyon fırtınaları yaratabiliyor. Proton patlamaları, esas olarak protondan oluşan bir güneş enerjik parçacıkları fırtınasıdır.

Güneş patlamaları, güneşin içindeki ve etrafındaki güçlü manyetik alanlar yeniden birleştiğinde meydana geliyor. NASA'ya göre bu patlamalar Dünya'nın manyetik alanını etkileyerek uydulara ve iletişim ekipmanlarına zarar verebilir.

2022 yılında, güneşten gelen büyük bir radyasyon patlamasıyla tetiklenen jeomanyetik fırtına, o zamanlar yeni fırlatılmış olan 40 SpaceX uydusunu devre dışı bıraktı.

Fedorov Enstitüsü, Pazar günü üç güneş patlaması gözlemlendiğini, bunlardan birinin 14 dakika sürdüğünü ve radyo iletişiminde kesinti yaşandığını söyledi.

İlgili Haberler