"Rus gazını başka yerden almak çok zor"

"Rus gazını başka yerden almak çok zor"

ICIS Doğalgaz Birimi Başanalisti Tom Marzec Manser Bloomberg HT'ye "Rus gazını tamamen başka bir yerden almak Avrupa için çok zor." dedi.

A+A-

ICIS Doğalgaz Birimi Başanalisti Tom Marzec Manser gaz kesintisinin piyasaya olan etkisini değerlendirdi.

Bloomberg HT’ye konuk olan Manser, Rusya’nın Polonya ve Bulgaristan’a gaz kesintisi haberinden sonra fiyatlarda çok büyük bir sıçrayış olduğunu ve bu durumun piyasayı şok eden bir haber olduğunu söyledi.

Manser, piyasada Gazprom’un diğer müşterilerin de gazını kesmesine dair endişelerin hakim olduğunu ve şirketlerin yeni sistemi kullanıp ödeme yapma konusunda belirsizliklerin devam ettiğini belirtti.

“Önümüzdeki 6 ay envanterin artmasını bekliyoruz”

Manser, “Son 2 yılı düşündüğümüzde envanterimiz çok düşüktü bu da çok yüksek gaz fiyatları görmemizin en büyük sebebiydi. Halihazırda kışı bitirdik şu an olduğumuz yer iyi. Genel kapasite düşük ama nisan ayı olarak baktığımız zaman durum iyi. Önümüzdeki 6 ay içinde de artmasını bekliyoruz” dedi.

Polonya’nın kendini bu tarz bir şey için hazırladığını da sözlerine ekleyen Manser, “Polonya’nın küresel anlamda LNG almaya çalıştı. Bunları düşündüğümüz zaman kısa vadede tedarik güvenliğiyle alakalı bir sorun yaşanmayacağını söyleyebilirim” dedi.

“Rus gazını başka yerden almak çok zor”

Polonya ve Bulgaristan’dan sonra gaz kesintisi yaşayabilecek ülkeler hakkında Manser şunları söyledi:

Almanya ve İtalya’nın yıllık bazda Gazprom’la çok hacimli kontratları söz konusu. Rus gazını tamamen başka bir yerden almak Avrupa için çok zor. Avrupa’da rekorlar kıran LNG ithalatı yapıldı. Yaptırımların gaz odaklı olmamasının sebebi Rus gazının alternatifi olmayışı, doğalgazda Rusya’nın yerini tamamen başkasının alması yıllar sürecektir.

İlgili Haberler