Rus petrol tankerleri limanlara yaklaşamıyor

Rus petrol tankerleri limanlara yaklaşamıyor

ABD'nin yaptırım kararları nedeniyle 5 milyon varil Rus petrolü taşıyan tankerler Hindistan'a ulaşamadı.

A+A-

Milyonlarca varil petrol taşıyan Rus tankerleri ABD'nin yaptırımnları nedeniyle limanlara yaklaşamıyor. Bloomberg'in haberine göre, yaklaşık 5 milyon varil Rus petrolü taşıyan altı gemi Hindistan'daki varış noktalarına ulaşamadı ve bazıları herhangi bir neden belirtmeksizin haftalarca kıyıdan kilometrelerce açıkta rölantide bekledi.

Haberde, ABD'nin varil başına 60 dolarlık fiyat sınırını ihlal edenleri hedef alan son yaptırımlarının kısmen bunun nedeni olabileceği öne sürüldü.

ABD Hazine Bakanlığı 16 Kasım'da Rus Sovcomflot denizcilik şirketine ait NS Century gemisine fiyat sınırını ihlal ettiği gerekçesiyle yaptırım uyguladı.

Bloomberg, iki gün sonra geminin Hindistan'ın Vadinar limanına Rus petrolü taşırken Sri Lanka'nın güneyinde durduğunu yazdı.

Geçtiğimiz hafta içinde NS Century'ye Vadinar'a petrol taşıyan Sovcomflot'a ait diğer iki tankerin de katıldığı bildirildi.

Bloomberg'e göre, bir başka Hint limanı olan Paradip'e giden iki tanker de varış noktalarına ulaşamadan aniden durdu. Başka bir geminin daha aynı şekilde durması bekleniyor.  Listedeki gemilerden beşi Sovcomflot'a ait.

Ukrayna işgali nedeniyle hem ABD hem de AB, deniz yoluyla taşınan Rus ham petrolü üzerindeki fiyat sınırlamasını uygulamak için yaptırımları arttırmaya başladı. Söz konusu tedbir geçen yıl Moskova'nın petrol gelirlerini küresel piyasaları istikrarsızlaştırmadan sınırlamak amacıyla uygulamaya konmuştu.

Rusya son aylarda sigortasız "hayalet" tankerlerden oluşan bir filo kullanarak fiyat sınırlamasından büyük ölçüde kaçınmayı başarmış olsa da, yaptırımların sıkılaşmasıyla birlikte Rus petrol ve doğalgaz gelirleri 2023 yılında %41 oranında azaldı.

Batı'nın Rus petrolünden vazgeçmesiyle Moskova, indirimli fiyatlar sunan Çin ve Hindistan gibi yeni pazarlara yöneldi.

Rusya'nın deniz yoluyla taşıdığı petrolün %60'ından fazlasını satın alan ve Çin'den sonra Rusya'nın deniz yoluyla taşıdığı ham petrolün ikinci alıcısı olan Hindistan, Rusya için özellikle önemli bir müşteri.

İlgili Haberler