Rusya‘nฤฑn Ukrayna iลgalinin 5. gรผnรผnde Belarus’taki ateลkes gรถrรผลmeleri sรผrerken, Rusya Devlet Baลkanฤฑ Vladimir Putin orduya stratejik fรผzelerin en รผst dรผzey alarm durumuna geรงirilmesi talimatฤฑ verdi.
Sรถzcรผ‘nรผn haberine gรถre Rusya Savunma Bakanlฤฑฤฤฑ, รผlkedeki stratejik fรผzelerin yanฤฑ sฤฑra Kuzey ve Pasifik filolarฤฑnฤฑn savaล durumuna geรงtiฤini duyurdu.
Putinโin, dรผn Rus Nรผkleer Caydฤฑrฤฑcฤฑ Kuvvetleri’ne yรผksek alarma geรงme emri vermesi, Rusyaโnฤฑn nรผkleer kartฤฑnฤฑ devreye sokabileceฤi yรถnรผnde endiลelere yol aรงmฤฑลtฤฑ.
Savunma Bakanฤฑ Sergey ลoygu, son talimatla ilgili olarak โStratejik Fรผze Kuvvetleri, Kuzey ve Pasifik Filolarฤฑ ve Uzun Menzilli Havacฤฑlฤฑk Komutanlฤฑฤฤฑ daha fazla personelle muharebe gรถrevi yรผrรผtecekโ dedi.
Kremlin’den yapฤฑlan aรงฤฑklamadaysa, bugรผn ekonomi yรถneticileriyle Batฤฑlฤฑ รผlkelerin yaptฤฑrฤฑmlarฤฑna karลฤฑ toplantฤฑ dรผzenleyen Putin’in Batฤฑ’yฤฑ โYalanlar ฤฐmparatorluฤuโ diye nitelediฤi belirtildi.
Rusya Savunma Bakanlฤฑฤฤฑ Sรถzcรผsรผ ฤฐgor Konaลenkov da, โKievโdeki rejimin askeri eylemleri ve Donbas sakinlerinin sistemli bir ลekilde yok edilmesi 8 yฤฑl sรผrdรผ. Bu savaลta 14 binden fazla insan, yรผzlerce รงocuk รถldรผ. Buna son verilmesi gerekiyordu. Kiev rejiminin Rusyaโya yรถnelik sonu gelmeyen tehditlerine bir son verilmesi gerekiyordu. Rusya da bunu yapacakโ diye konuลtu.
Ayrฤฑca Rusya’nฤฑn devlet havacฤฑlฤฑk kurumu Rosaviatsiya, 36 รผlkeye uรงuลlarฤฑ yasakladฤฑ. Sรถz konusu 36 รผlke iรงinde, Rusyaโya hava sahasฤฑnฤฑ kapatan Avrupa รผlkeleriyle Kanada’nฤฑn da yer aldฤฑฤฤฑ belirtildi.
รte yandan Rusya Dฤฑลiลleri Bakanlฤฑฤฤฑ’ndan yapฤฑlan aรงฤฑklamaya gรถre, Kanada’nฤฑn Rusya Bรผyรผkelรงisi รผlkedeki temsilcilikler รถnรผnde dรผzenlenen Rusya karลฤฑtฤฑ eylemler nedeniyle bakanlฤฑฤa รงaฤrฤฑldฤฑ.
Batฤฑ’nฤฑn Rusya รผzerindeki baskฤฑsฤฑ yoฤunlaลฤฑrken ABD, Rusya’nฤฑn mรผttefiki Belarus’taki bรผyรผkelรงiliฤinin faaliyetlerini askฤฑya aldฤฑฤฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ. ABD Dฤฑลiลleri Bakanฤฑ Antony Blinken, Moskova’daki acil gรถrevi olmayan ABD diplomatlarฤฑnฤฑn da dilerlerse รผlkeden ayrฤฑlabileceฤini sรถyledi.
Slovakya ise, 15,4 milyon euro deฤerindeki hava savunma sistemlerinin ve tanksavar fรผzelerin Ukrayna’ya teslim edildiฤini duyurdu.







