Rusya'nın buğday ihracatı savaş öncesinin iki katına çıktı

Rusya'nın buğday ihracatı savaş öncesinin iki katına çıktı

Sezona yavaş bir başlangıç yapan Rusya'nın tahıl ihracatı, alıcıların cazip tampon arzına yüklenmesiyle patlama yaşıyor.

A+A-

Logistic OS verilerine göre Rusya'nın ana ürünü olan buğday sevkiyatları Ocak ve Şubat aylarında bir önceki yıla göre neredeyse iki katına çıktı. Alıcılar sezonun başlarında fiyatların cazip olmaması nedeniyle sevkiyattan kaçınmıştı, ancak geçen yılki büyük hasat Rus tahılının dünyanın en ucuzları arasında yer almasına yardımcı olduğu için şimdi geri dönüyorlar.

Son dönemde yaşanan patlama, nakliyecilerin Rusya'ya yönelik yaptırımların yol açtığı finansman ve sigorta sorunlarının bir kısmının üstesinden geldiğini gösteriyor. Karadeniz'den yapılan ihracatın görünümü de, Ukrayna yüklerinin güvenli bir koridordan geçmesine izin veren anlaşmanın yaklaşık iki hafta içinde yenilenecek olması nedeniyle daha da netleşiyor. Her iki ülkeden gelen mallar küresel gıda enflasyonunun kötüleşmesini önlemeye yardımcı oluyor.

İhracatı geçen sezonun çok gerisinde kalan Ukrayna, tahıl anlaşmasını en az bir yıl uzatmak istiyor. Rusya ise anlaşmanın ancak kendi tarım şirketlerinin çıkarları dikkate alınırsa uzatılabileceğini söylüyor.

Şu anda Rus tahılına talep oldukça fazla. Logistic OS'den alınan gemi sıralamalarına göre, Ocak ve Şubat aylarında deniz yoluyla yapılan buğday sevkiyatı 6,1 milyon ton ile bir önceki yıla göre yaklaşık %90 daha fazla.

Rabobank'a göre, buğday vadeli işlemleri Chicago ve Paris'te en az bir yılın en düşük seviyesine geriledi ve Rusya'daki büyük hacimler bu sezonun geri kalanında fiyatları sınırlayabilir. Piyasa genel olarak 18 Mart'a kadar sürecek olan anlaşmanın başarıyla yenilenmesini bekliyor.

Ukrayna'yı işgali nedeniyle Moskova'ya uygulanan yaptırımlara gıda dahil edilmedi ancak bankalar ve devlet şirketleri üzerindeki kısıtlamalar ticareti daha karmaşık hale getirdi. Yüz binlerce ton Rus gübresi Avrupa limanlarında donmuş halde beklerken, ihracatçılar büyük miktarlarda tahıl sevkiyatı yapabildi.

Danışman SovEcon'un Genel Müdürü Andrey Sizov, son dönemdeki güçlü ihracatın, Rus buğdayının rekabet gücünü yeniden kazandığı 2022 yılının sonuna doğru normalden daha geç yapılan satışlardan da kaynaklandığını söyledi.

Sizov, "Kampanyanın başlangıcı, bol mahsul ve büyük arz göz önüne alındığında yavaş oldu," dedi. Rusya'nın bu sezon şimdiye kadar 29,5 milyon ton buğday sevkiyatı gerçekleştirdiğini belirten Sizov, bu rakamın bir önceki yıl 26,7 milyon ton olduğunu tahmin ediyor.

Ukrayna'nın hacimleri önemli olmaya devam etse de, geçen yılın sonlarında belirlenen zirvelerin altındadır. Şubat ayında Karadeniz'den taşınan miktar 3.35 milyon tonu bulurken, anlaşmanın bir parçası olan denetim için izin verilen gemi sayısı dördüncü ayda da düştü.

Kiev, geçen yılın sonlarından bu yana ihracatındaki yavaşlamadan, anlaşma kapsamında sefer yapan tüm gemileri kontrol etmekle görevli taraflardan biri olan Rus gemi denetçilerinin yavaş çalışmasını sorumlu tuttu.  

Rusya'nın Kontrolleri Yavaşlatması Nedeniyle Ukrayna Mahsul İhracatı Hedefi Iskaladı

Karayolu ve demiryolu gibi güzergâhlar da dâhil olmak üzere, Ukrayna'nın sezon hacmi geçen yılın yaklaşık dörtte biri oranında gerisinde seyrediyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler