S. Arabistan askeri müdahalede ısrarlı

S. Arabistan askeri müdahalede ısrarlı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel al-Jubeir, Suriye'ye askeri müdahale seçeneğinin hala geçerli olduğunu muhaliflere desteklerinin ise süreceğini söyledi

A+A-

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel al-Jubeir, Suriye'de askeri seçeneğin hâlâ geçerli olduğunu ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile savaşan muhalefete yardımın devam edeceğini söyledi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ile gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Jubeir, Riyad'ın bazı Suriyeli muhalif gruplarla bağlantı halinde olduğunu ve Viyana'da yapılacak barış görüşmeleri öncesi muhalefeti birleştirmek amacıyla Suudi Arabistan'da bir toplantı olasılığını görüştüklerini söyledi. Jubeir toplantı için kesin bir tarih vermedi.

Jubeir "Askeri seçenek hâlâ geçerli ve Suriye muhalefetine olan yardım da devam ediyor" dedi.

Jubeir, "Eğer (konferans) gerçekleşirse amacı Suriye muhalefetini birleştirmek ve Beşar Esad'ın barışçıl bir şekilde görevden uzaklaştırılması için gerçekleştirilecek görüşmelerde aktif bir rol oynayabilmesi için bir vizyon üretmelerine yardımcı olmak olacaktır" ifadelerini kullandı.

Bu ayın başlarında Viyana'da Suudi Arabistan, İran, Türkiye ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin ile gerçekleştirilen uluslararası görüşmelerde 1 Ocak itibariyle hükümet ve muhalefet arasında resmi görüşmelerin gerçekleşmesinin de dahil olduğu bir plan hazırlandı.

Suriye muhalefeti içindeki anlaşmazlıklar ülkede savaşın sona ermesi için başlatılan diplomatik çabaların önündeki engellerden biri olarak görülüyor.

Muhalefetin içinde Türkiye'de yerleşik bulunan Suriye Ulusal Koalisyonu ve tek bir ordu yapısı altında bulunmayan farklı muhalif gruplar var.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.