Salman Rüşdü saldırıya uğradı

Salman Rüşdü saldırıya uğradı

Şeytan Ayetleri kitabın yazarı Salman Rüşdü New York'ta bıçaklı saldırıya uğradı

A+A-

BORSATEK.COM - Şeytan Ayetleri isimli kitabın yazarı Salman Rüşdü New York'ta bıçaklı saldırıya uğradı. Saldırı, Rüşdü'nün Chautauqua Enstitüsünde bir konferans vermek için sahneye çıkmasından kısa bir süre sonra sabah 10:45 civarında gerçekleşti. Rüşdü, çıkarttığı kitap nedeniyle, İranlı mollaların 1989 yılında hakkında ölüm fermanı vermesi nedeniyle ilk 10 yılı polis korumasında olmak üzere yıllardır kaçak yaşıyordu.

New York eyalet polisinden saldırı sonrası yapılan açıklamada, Rüşdü'nün helikopterle yerel bir hastaneye nakledildiği belirtildi. Boynundan bıçakla yaralandığı ve kafa travması da geçirdiği belirtilen yazarın sağlık durumu hakkında resmi bir açıklama ise henüz yapılmadı.

Öte yandan saldırganın etkisiz hale getirildiği ve yakalandığı açıklandı.

Salman Rüşdü'nün Şeytan Ayetleri isimli kitabı tüm İslam dünyasında büyük protestolara neden olmuş, ve çoğu ülkede basımı, dağıtımı yasaklanmıştı. "Şeytan Ayetleri", bazı Müslümanlar tarafından Hz. Muhammed'in hayatının bir bölümünü kurguladığı için küfür olarak kabul edildi. İran'da Ayetullah Hameney 1989 yılında Rüşdü hakkında ölüm fermanı çıkardı. Rüşdü'ye Fransa "Onur ödülü", İngiliz Kraliyeti  ise "Şövalyelik" nişanı vermişti.

Rüşdü'nün Şeytan Ayetleri isimli kitabı Türkiye'de Doğu Perinçek tarafında çıkartılan Aydınlık dergisi tarafından bölüm bölüm yayınlanmıştı. 

İlgili Haberler