Samsung'un çalınan ticarı sırları 200 milyon dolara patladı

Samsung'un çalınan ticarı sırları 200 milyon dolara patladı

Eski Samsung yöneticisi Choi Jinseog'un 2018 yılında Tayvanlı Foxconn ile bir sözleşme imzaladığında, yeni müşterisinin Çin'de bir çip fabrikası kurmasına yardımcı olacak sırları çalmak için eski işvereninin tedarikçi ağından yararlandığı iddia ediliyor.

A+A-

Savcılar iddianameyi 12 Haziran'da açıkladı ve Samsung'un çalınan verileri geliştirmek için harcadığı tahmini maliyetlere dayanarak hırsızlığın Samsung Electronics'e 200 milyon dolardan fazla zarar verdiğini söyledi. Duyuruda Choi'nin adı verilmedi ve sadece sınırlı ayrıntılar verildi, ancak bazı medya kuruluşları daha sonra Choi'yi ve Foxconn ile bağlantılarını tespit etti.

Reuters tarafından incelenen ve henüz yayınlanmayan 18 sayfalık iddianamede Choi'ye karşı açılan davada Samsung'un ticari sırlarını nasıl çaldığı ve planlanan Foxconn fabrikasına ilişkin ayrıntılar yer alıyor.

Mayıs sonundan bu yana hapiste tutulan Choi, avukatı Kim Pilsung aracılığıyla tüm suçlamaları reddetti.

İddianameye göre Choi'nin Singapur merkezli danışmanlık şirketi Jin Semiconductor, Foxconn ile Ağustos 2018 civarında sözleşme imzaladı.

Savcıların iddiasına göre Choi, aylar içinde Samsung ve iştiraklerinden "çok sayıda" çalışanı kaçırdı ve iki müteahhitten bir çip fabrikasının inşasıyla ilgili gizli bilgileri yasadışı yollardan elde etti.

İddianameye göre Jin Semiconductor, yüklenicilerden biri olan Samoo Architects & Engineers'da çalışan Cho Young-sik'ten aldığı yarı iletken temiz oda yönetimine ilişkin gizli bilgileri yasadışı olarak kullandı.

Temiz odalar, kapalı ortamın son derece hassas çiplere zarar verebilecek toz ve diğer parçacıkları uzaklaştırmak üzere tasarlandığı üretim tesisleri olarak biliniyor. Samoo 2012 yılında Samsung'un Çin'in Xian kentindeki çip fabrikasının inşasına katılmıştı.

Savcılar Choi'nin şirketinin ayrıca Samsung'un Çin'deki tesisinin planlarını HanmiGlobal çalışanı Chung Chan-yup'tan yasa dışı yollarla elde ettiğini ve tesisin inşaatını ve çip üretim süreciyle ilgili zemin düzenini denetlediğini iddia ediyor. İddianameye göre, zemin düzenine ilişkin bilgilerin nasıl elde edildiği henüz tespit edilemedi.

Choi'nin avukatı iddianamede yer alan iddiaları şiddetle reddetti ve şunları söyledi:

"Savcıların çalındığını iddia ettiği şeylerin çiplerin nasıl tasarlanacağı ya da üretileceği ile hiçbir ilgisi yoktur. Örneğin, temiz odalar yapmak için kamuya açık uluslararası mühendislik standartları var ve bu sadece Samsung'un sahip olduğu bir şey değil".

"Bir fabrika yerleşimi mi? Google Maps'ten bir fotoğraf çekebilirsiniz ve uzmanlar hangi binanın içinde ne olduğunu bilirler" diyen Kim, Samsung'un Çin'in Xian kentindeki fabrikasının uydu fotoğrafını gösterdi.

Choi'nin avukatına ve dava hakkında doğrudan bilgi sahibi olan bir kişiye göre, Foxconn'un çekilmesinin ardından tesis hiçbir zaman inşa edilmedi.

Foxconn yaptığı açıklamada, "Güney Kore'deki yasal davayla ilgili spekülasyonların farkında olduğunu" ancak şirketin devam eden soruşturmalar hakkında yorum yapmadığını söyledi.

Foxconn, "Faaliyet gösterdiğimiz yargı alanlarını düzenleyen yasa ve yönetmeliklere uyuyoruz" dedi.

İddianame Foxconn'u görevi kötüye kullanmakla suçlamıyor.

Dünyanın en büyük bellek yongası üreticisi Samsung Electronics, devam eden soruşturmaları gerekçe göstererek konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Samoo Reuters'a yaptığı açıklamada savcıların iddia ettiği hiçbir faaliyete dahil olmadığını söyledi. Cho suçlanmadı ve yorum için hemen ulaşılamadı.

HanmiGlobal ayrıca iddianın bir kişiyle bağlantılı olduğunu ve firmanın herhangi bir dahlinin bulunmadığını söyledi. Şirket çalışanı Chung, Güney Koreli savcılar tarafından ticari sırları sızdırmakla suçlanıyor. Chung'un bir avukatı yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

İlgili Haberler