Sanayi üretimi beklentilerin üzerinde

Sanayi üretimi beklentilerin üzerinde

Sanayi üretimi Haziran'da arındırılmamış bazda \%7.4 ile beklentilerin üzerinde arttı

A+A-

 Sanayi üretimi Haziran'da ihracata dönük üretim artışı, Tüpraş'taki kapasite artışı ve otomotiv sektöründeki grevlerin sona ermesi ardından canlanan üretimle Haziran ayında arındırılmamış bazda yüzde 7.4 ile beklentilerin oldukça üzerinde bir artış kaydetti.

Büyümenin en önemli öncü göstergelerinden olan sanayi üretiminde böylece ilk çeyrekteki yüzde 1.3'lük artış ikinci çeyrekte yüzde 3.9'a yükselmiş oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi Haziran'da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 olan beklentilerin üzerinde yüzde 5.5 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi bir önceki aya göre yüzde 2.4 artarken arındırılmamış sanayi üretimi Haziran'da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.5 olan beklentilerin üzerinde 7.4 arttı.

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, "Sanayi üretimi Tüpraş'ın kapasite artışı ve Mayıs ayındaki protestoların ardından Haziran ayında otomotiv sektöründeki üretimin artmasının desteğiyle beklentilerin üzerinde bir artışa işaret etti. Haziran verisinin ardından ikinci çeyrekte sanayi üretiminin birinci çeyrekteki yüzde 1.3'ten yüzde 3.9'a yükseldiğini hesaplıyoruz. Veri büyümenin ilk çeyrekteki yüzde 2.3'ten ikinci çeyrekte yüzde 4'e yaklaşabileceğine işaret ediyor" dedi.

TÜİK verilerine göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1.6 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3.9 arttı.

Tüpraş Türkiye'nin ithal ettiği dizel yakıtın önemli bir bölümünü yerli üretim ile karşılayacak RUP projesi 60 milyon dolar yatırım gerçekleştirmiş ve tesisinin devreye alınması ile birlikte kapasite kullanım oranının yüzde 95'e yükseleceğini belirtmişti.

 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.