CHP milletvekilleri Cemal Okan Yรผksel ve รmer Sรผha Aldan, ABD’de tutuklu bulunan Rฤฑza Sarraf ile ilgili รถnemli iddialar ileri sรผrdรผ
ABDโde tutuklu bulunan ฤฐranlฤฑ iล adamฤฑ Rฤฑza Sarrafโฤฑn bu ay iรงiresinde gรถrรผlecek davasฤฑ รถncesinde hem hรผkรผmet hem de muhalefet kanadฤฑnda hareketlilik dikkat รงekiyor.
T24’ten Hรผlya Karabaฤlฤฑ’nฤฑn haberine gรถre, kฤฑsa bir sรผre รถnce Sarrafโฤฑn ฤฐtirafรงฤฑ olacaฤฤฑna iliลkin aรงฤฑklamalarda bulunan CHP Muฤla Milletvekili รmer Sรผha Aldan, โBize ulaลan bilgilere gรถre, Rฤฑza Sarraf, itirafรงฤฑ olmayฤฑ kabul etti. ลu anda tanฤฑk koruma programฤฑna alฤฑndฤฑ ve tanฤฑk korumaya uygun bir evde FBI tarafฤฑndan tutuluyorโ dedi.
Sรถylediklerinin en bรผyรผk kanฤฑtฤฑnฤฑn Gรผney New York savcฤฑsฤฑ Nick Biase’nin kiลisel hesabฤฑndan attฤฑฤฤฑ Tweetlerde olduฤuna dikkat รงeken Aldan, “Twitter’da sรถylenen sรถz Rฤฑza Sarrafโฤฑn โfederal koruma, gรถzetimi’ anlamฤฑ iรงeriyor. Eฤer kiลi tutuklu olmuล olsaydฤฑ โฤฐn Prisonโ (Hapiste) kullanmasฤฑ gerekiyorduโ dedi.
Aldan, Sarrafโฤฑn hukuksal olarak tutuklu ama itirafta bulunduฤu varsayฤฑldฤฑฤฤฑnda mahkeme huzurunda itirafฤฑnฤฑ tekrarlayacaฤฤฑ iรงin de o zaman kadar baลฤฑna bir ลey gelmesin diye tanฤฑk programฤฑna alฤฑndฤฑฤฤฑnฤฑ tahmin ettiklerini sรถyledi.
Aldanโla birlikte Sarraf davasฤฑnฤฑ takip eden Eskiลehir Milletvekili Cemal Okan Yรผksel, Sarrafโฤฑn itiraflarฤฑnฤฑn aรงฤฑk istihbarattan yayฤฑnlandฤฑฤฤฑnฤฑ ve burada 248 kiลilik bir liste verildiฤinin iddia edildiฤine dikkat รงekti.
CHPโli Aldanโฤฑn T24โe deฤerlendirmeleri ลรถyle:
“Benim merak ettiฤimi en รถnemli ลeylerden biri ลu; acaba Tรผrkiye Cumhuriyeti yetkilileri, Dฤฑลiลleri Bakanlฤฑฤฤฑ yetkilileri Rฤฑza Sarraf dฤฑลฤฑndaki bir Tรผrk vatandaลฤฑ iรงin de bu kadar hassas duyarlฤฑ oldular mฤฑ? Asฤฑl mesele ลu bize gelen bilgilere gรถre, Rฤฑza Sarraf, itirafรงฤฑ olmayฤฑ kabul etti, ลu anda tanฤฑk koruma programฤฑna alฤฑndฤฑ ve tanฤฑk korumaya uygun bir evde FBI tarafฤฑndan tutuluyor.
Gรผney New York Savcฤฑlฤฑk Sรถzcรผsรผ Nick Biaseโnin 5 saat kadar รถnce kamuoyuna twitter hesabฤฑndan bilgi aktardฤฑฤฤฑnฤฑ gรถzlemledik. Burada, sรถylenen sรถz Rฤฑza Sarrafโฤฑn โfederal koruma, gรถzetim’ anlamฤฑ iรงeriyor. Eฤer kiลi tutuklu olmuล olsaydฤฑ โฤฐn Prisonโ (Hapiste) kullanmasฤฑ gerekiyordu. Bu, Bir anlamda onun cezaevinde tutuklu olduฤunu vurgulamadฤฑฤฤฑna gรถre, bizim duyumumuz doฤru gibi gรถrรผnรผyor. Rฤฑza Sarraf, ลu anda FBIโฤฑn tanฤฑk koruma programฤฑ iรงinde diye dรผลรผnรผyoruz. Aslฤฑnda hem tutuklu, itirafta bulunmak isteyen tanฤฑk konumunda. Oradaki bรถyle bir hukuk anlayฤฑลฤฑ var. Orada tutukluluฤu var, 70-100 yฤฑl arasฤฑnda deฤiลen bir hapis cezasฤฑyla karลฤฑ karลฤฑya. Ama itirafรงฤฑ konumunda olursa bu ceza miktarฤฑ olaฤanรผstรผ inecek belki tutuklu kaldฤฑฤฤฑ sรผre dikkat alฤฑnarak tahliye edilecek. ลu anda hukuksal olarak tutuklu ama itirafta bulunduฤunu varsayฤฑyoruz biz mahkeme huzurunda da itirafฤฑnฤฑn tekrarlayacaฤฤฑ iรงinde o zaman kadar baลฤฑna bir ลey gelmesin diye tanฤฑk programฤฑna alฤฑndฤฑฤฤฑnฤฑ tahmin ediyoruz.”
CHP Eskiลehir Milletvekili Cemal Okan Yรผkselโin aรงฤฑk istihbaratta yayฤฑnlanan ve Rฤฑza Sarrafโฤฑn itiraflarฤฑ olduฤu iddia edilen sรถzler ลรถyle:
1. Rฤฑza Sarraf 248 isim verdi. ฤฐรงlerinde bakanlar ve iล adamlarฤฑ da var. Emine ve Bilal Erdoฤan’a yaptฤฑฤฤฑ baฤฤฑลlarฤฑ da anlatmฤฑล. ABD’ye 17 Aralฤฑk tanelerini avukatlarฤฑ verdi. ABD’ye gitmeseydi ฤฐran tarafฤฑndan รถldรผrรผlecekti! Anlaลmalฤฑ gitti.
2. Rฤฑza Sarraf “Ambargoyu 2005 yฤฑlฤฑnda delmeye baลladฤฑk, 2010 yฤฑlฤฑnda Rusya’da bavullarla adamlarฤฑm para yakalattฤฑ, ฤฐran doฤalgazฤฑ iรงin รถdenen parayฤฑ aklama ekibindeydim. Tรผrkiye’de ฤฐran petrolรผnรผ aklayan bir ekip var” dedi.
3. Rฤฑza Sarraf: Rusya gรผmrรผk servisi yakalanan ekibimi ve paralarฤฑ Tรผrkiye’ye bildirdi. Bunun รผzerine mali polis ve MASAK soruลturma baลlattฤฑ. Polis takibini รถฤrenemedim ama MASAK raporundan haberim oldu
4. Rฤฑza Sarraf: ฤฐrandan alฤฑnan doฤalgaz parasฤฑnฤฑ ambargo gereฤi Tรผrkiye irana nakit vermeyecek. Tรผrkiye’de bir bankaya yatฤฑracaktฤฑ. Tรผrkiye yaptฤฑฤฤฑ ihracatฤฑn parasฤฑnฤฑ burdan kesecekti. Halkbank belirlenen ilk bankaydฤฑ.
5. Rฤฑza Sarraf: Sonra Aktifbank ile รงalฤฑลmaya baลladฤฑk. Bizim sistemi ve Aktifbank’ฤฑ ABD tespit etti. Panikleyince AB bakanฤฑ E.BAฤIล ile gรถrรผลerek devreye girmesini talep ettim. Ofisine gidiล nedenim Aktifbank olayฤฑnฤฑ รงรถzmesi iรงindir.
6. Rฤฑza Sarraf: Tapelere yansฤฑyan konuลma bana aittir. Elemanฤฑma 500 bin dolar hazฤฑrlattฤฑm. Ortakรถy AB ofisinde kendisiyle gรถrรผลtรผm. Konuyu รงรถzeceฤini sรถyledi
7. Rฤฑza Sarraf: Tรผrkiye’de toplam 5 banka ile yoฤun รงalฤฑลtฤฑk.
– Halkbank
– Aktifbank
– Garanti
– Kuveyt Tรผrk
– DenizBank
Naylon ลirketler ve naylon fatura ile ihracat yapmฤฑล gibi gรถsterdik. Paralar valizlerle nakit olarak irana sokuldu.
8. Rฤฑza Sarraf: Seรงim รถncesi “Beyefendi” 4 milyar dolarlฤฑk ihracat talimatฤฑ verdi. Bizde altฤฑn iลine o dรถnem aฤฤฑrlฤฑk verdik. Tapelere yansฤฑyan olay ve havalimanฤฑndaki uรงak sorununu “Zafer abi” รงรถzdรผ!
9. Rฤฑza Sarraf: Ben oranฤฑn doฤalgaz paralarฤฑnฤฑ aklamakla gรถrevliydim petrolle ilgili kฤฑsฤฑmla ilgili bildiklerimi anlatmak istiyorum. Ambargo nedeniyle satฤฑlamayan petrol iรงin aynฤฑ formรผl devreye sokuldu. Petrol iลine Seyad Ali Ekber Mir Vekili bakฤฑyordu.
10. Rฤฑza Sarraf: Petrol ambargosunu delen Mir Vekili Hakan Fidanฤฑn dostudur. Dolmabahรงede fidan aracฤฑlฤฑฤฤฑ ile Beyefendi ile gรถrรผลtรผฤรผnรผ biliyorum. Aktifbank deลifre olunca araya “Beyefendi” girdi.
11. Rฤฑza Sarraf: ฤฐran petrolรผ H.Selcuk ลanlฤฑ’nฤฑn umman’da kurduฤu ลirketlere ait tankerlere umman denizinde konuyor. Dรผnyaya “umman petrolรผ” diye satฤฑlฤฑyordu. 2 milyon ton petrol 500 milyon dolara satฤฑlฤฑyordu.
12. Rฤฑza Sarraf: Mir Vekili bana 100 milyon ton varil petrolรผ 500 milyar dolara sattฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi. Ne kadarฤฑ Tรผrkiye’ye verildi net bilemiyorum ama yunanistan’a 7 milyar dolarlฤฑk sattฤฑฤฤฑnฤฑ ve parayฤฑ ordan รงฤฑkaracak banka bulamadฤฑฤฤฑnฤฑ bana demiลti.
13. Rฤฑza Sarraf: Tรผrkiye’de petrol iรงin Halkbank kullanฤฑldฤฑ ama bizim doฤalgaz iรงin olan hesapla onlarฤฑn petrol hesabฤฑ ayrฤฑydฤฑ. ฤฐranฤฑn gรผnlรผk petrol รผretimi 3.5 milyon ton varildir. Tรผrkiye’de ki alฤฑcฤฑ firmalarฤฑ bilmiyorum.







