Seçimlerin ikinci tura kalması belirsizliği ve TL'de dalgayı artıracak

Seçimlerin ikinci tura kalması belirsizliği ve TL'de dalgayı artıracak

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin iki hafta içinde ikinci tura kalması ve sıkı kontrol altındaki TL üzerinde daha fazla baskı yaratması nedeniyle yatırımcılar Türk lirasında daha fazla dalgalanmaya hazırlanıyor

A+A-

Bloomberg'in konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere dayandırdığı haberine göre, devlet bankalarının döviz kurunu dolar başına 19,65 civarında tutmak için müdahale etmesiyle lira Asya saatlerinde hafifçe zayıflayarak iki ayın en düşük seviyesine yaklaştı. TL Cuma günü ise 19,58'den kapanarak bu yılki toplam düşüşünü yüzde 4,5'e çıkardı. Merkez bankası döviz kuru hakkında yorum yapmayı reddetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her iki adayın da Pazar günü kazanmak için gereken toplam oyların yüzde 50'sine ulaşamaması nedeniyle 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci turda muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile tekrar karşı karşıya gelecek. Pazartesi günü erken saatlerde sandıkların yüzde 98'inden fazlasının sayılmasıyla Erdoğan oyların yüzde 49,3'üne sahip olurken, Kılıçdaroğlu yüzde 45 destek aldı. Erdoğan'ın ilk turda zafer ilan etmesi hala mümkün olsa da, ikinci tura kalınması en muhtemel sonuç.

RAM Capital SA'da para yöneticisi olan Ogeday Topcular, "Bu sonuçlar tutarsa, piyasalar için en kötü senaryolardan biri ortaya çıkar" dedi ve ekledi: "Önümüzdeki iki hafta boyunca belirsizlik olacak"

Türk lirası, Erdoğan'ın 2018'den itibaren enflasyon yükselirken bile büyümeyi artırmak için faiz indirimleri, döviz kuru kontrolleri ve devlet müdahalesi de dahil olmak üzere bir dizi alışılmışın dışında politikayı artırmasından bu yana baskı altında.

Piyasaya 177 milyar dolarlık müdahale

Bloomberg Economics tarafından yapılan bir tahmine göre, merkez bankası tarafından piyasaya yapılan gizli müdahalelerin toplamı son 16 ayda yaklaşık 177 milyar dolar oldu.

Londra'daki In Touch Capital Markets'ta kıdemli döviz analisti olan Piotr Matys, "Önümüzdeki iki hafta, AKP ve Erdoğan'ın yirmi yıl önce iktidara gelmesinden bu yana Türk siyasetindeki en gergin dönem olacak gibi görünüyor" dedi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Önümüzdeki iki hafta boyunca lirayı nispeten istikrarlı tutmak için arka kapıdan döviz müdahalelerinin devam etmesi muhtemel"

JPMorgan ve HSBC analistleri, liranın dolar başına 24-25 civarında değer kaybetmesini beklediklerini söyledi. Goldman Sachs geçen hafta piyasanın zamanlamasını tahmin etmenin zor olacağı "keskin bir devalüasyonu" fiyatladığını söyledi.

İlgili Haberler