Sega mobil oyunu üreticisi Rovio'yu satın alıyor

Sega mobil oyunu üreticisi Rovio'yu satın alıyor

Angry Birds video oyunlarının yapımcısı Rovio, Japon oyun devi Sega'nın sunduğu teklifi kabul etti, satışa onay çıktı.

A+A-

Japon Sega Sammy Holdings, Finlandiya merkezli Rovio Entertainment alımı için 706 milyon € (625 milyon £) ödeyecek. Rovio, Angry Birds'ün bir milyar kez indirilen ilk mobil oyun olduğunu ve markanın ayrıca iki Angry Birds filmi ürettiğini söyledi. Bu çerçevede Sega, Rovio'nun mobil oyun alanındaki uzmanlığından yararlanmak istiyor.

Geçen yıl, dünya çapındaki sekiz oyun stüdyosunda yaklaşık 550 çalışanı bulunan Rovio, oyunlarının indirilme sayısının beş milyara ulaştığını açıkladı.

Anlaşmayı duyuran Sega, Rovio'yu satın alma kararının küresel oyun pazarındaki "konumunu güçlendirme" ihtiyacından kaynaklandığını söyledi.

Bu pazarın 2026 yılına kadar 263,3 milyar dolara çıkmasının ve mobil oyunların oranının %56'ya yükselmesinin beklendiği belirtildi.

Sega, kendi mevcut ve yeni oyunlarını küresel mobil oyun pazarına sunmaya yardımcı olmak için Rovio'nun "canlı hizmet mobil oyun operasyonundaki ayırt edici bilgi birikimini" kullanacağını söyledi.

Rovio'nun ABD ve Avrupa'da "canlı hizmet-mobil oyun operasyonunda 20 yıllık üst düzey uzmanlığa" sahip olduğunu söylediği mobil oyun platformu Beacon'ı vurguladı.

Sega Sammy Holdings CEO'su Haruki Satomi, "Hızla büyüyen küresel oyun pazarı içinde mobil oyun pazarı özellikle yüksek bir potansiyele sahip ve Sega'nın uzun vadeli hedefi bu alandaki genişlemesini hızlandırmak olmuştur" dedi ve ekledi:

"Tüm dünyada sevilen 'Angry Birds'ün sahibi olan ve şirketin sektör lideri mobil oyun geliştirme ve işletme yeteneklerini destekleyen çok sayıda yetenekli çalışana ev sahipliği yapan Rovio ile böyle bir işlemi duyurabildiğim için kendimi şanslı hissediyorum."

Berenberg'de analist olan Edward James, Rovio'nun Angry Birds ile "mobil oyunlardaki en iyi ve en güçlü markalardan birine" sahip olduğu için "cazip bir varlık" olduğunu söyledi. Beacon mobil oyun platformunun Sega için "çok faydalı" olduğunu da sözlerine ekledi ve şöyle devam etti:

"Angry Birds serisinin büyüklüğü ve oyunların uzun süreli doğası göz önüne alındığında, Beacon platformunun veri derinliği ve bilgi birikimi son derece değerlidir ve Sega'nın en azından makul bir zaman diliminde sıfırdan inşa etmesi neredeyse imkansızdır."

Rovio'nun gelirleri 2020'de 272,3 milyon Avro iken 2022'de 317,7 milyon Avroya yükseldi, ancak aynı dönemde faaliyet kârı 42,5 milyon Avrodan 28,6 milyon euroya düştü.

Sega ile anlaşmaya varılmasının ardından Rovio hisseleri Pazartesi günü %18'den fazla artış gösterdi.

Sega Sammy, video oyun devi Sega ve Sammy Corporation'ın 2004 yılında birleşmesiyle kurulan bir Japonya merkezli şirket. Sega, milyonlarca satan birçok video oyunu serisi üretmiştir ve iki filmde de yer alan Sonic the Hedgehog karakteriyle dünya çapında tanınıyor. Sammy, eğlence amaçlı atari makineleri geliştirip satıyor.

İlgili Haberler