Şirketler ömür boyu evden çalışmayı hayata geçirmeye başladı

Şirketler ömür boyu evden çalışmayı hayata geçirmeye başladı

Ömür boyu evden çalışmak ister miydiniz? Dünyanın dört bir yanındaki şirketler neden uzaktan çalışmayı kalıcı hale getirmek istiyor?

A+A-

Dünyanın dört bir yanındaki okulları ve işyerlerini kapatan ve günlük rutinlerimizi altüst eden COVID-19'un ilk ortaya çıkışının üzerinden iki yıldan fazla zaman geçti.

Ancak bazıları, pandeminin tetiklediği değişikliklerin hepsinin daha kötüye gitmediğini, özellikle de uzaktan ve esnek çalışma düzenlemelerine büyük bir geçiş olduğunu iddia ediyor.

COVID-19 bazı açılardan toplumlarımızı kitlesel uzaktan çalışma konusunda büyük ölçekli bir sosyal deney yapmaya zorladı. Ve sonuç? Bazı şirketler, uzaktan çalışma nedeniyle verimliliğin düşeceği yönündeki korkularının doğru olmadığını kabul etmek zorunda kaldı.

Bunun yerine, birçok kişi bu yeni yaşam tarzının avantajlarına dikkat çekiyor: İşe gidip gelmek yok, ofis alanı ihtiyacı azaldı, daha iyi iş-yaşam dengesi ve daha fazla özerklik.

Bazı çok uluslu şirketler, bu sistemin faydalarından kendilerinin de yararlanabilmesi için geçişi kalıcı hale getirmeye çalışıyor.

Japonya genelinde 80 bin kişiyi istihdam eden Japon teknoloji devi Fujitsu'da da durum böyle. Şirket, çalışanlarına benzeri görülmemiş bir esneklik sunan "Çalışma Hayatı Vardiyası" politikasını sürdürüyor.

Fujitsu İnsan Kaynakları Direktörü Hiroki Hiramatsu, konu hakkında "Yer ve zaman kısıtlamasının olmadığı, çalışanların en iyi zamanı ve yeri kendilerinin seçebildiği yeni çalışma biçimlerine geçmeyi hedefledik" dedi.

Hiramatsu, uzun vadede uzaktan çalışmanın kadınları işyerinde güçlendireceğine ve ayrıca çalışanların bulunabileceği yerlerin olanaklarını genişleterek kırsal toplulukların yeniden canlandırılmasına yardımcı olacağına inanıyor. Şirketinin de işe alım için daha geniş bir havuzdan faydalandığını belirtiyor.

Hiramatsu sözlerini şöyle tamamladı: "Kurumsal bakış açısından, çeşitli yetenekleri yerlerinden bağımsız olarak işe alabilir ve şirkette aktif bir rol oynamalarını destekleyebiliriz".

Güvenlik tarafı unutulmamalı

Bununla birlikte uzmanlar, diğer şirketlerin de uzaktan çalışmayı benimseyip rekabetçi kalabilmeleri için pandeminin ortaya çıkardığı BT ve güvenlik sorunlarını ele almaları gerektiği konusunda uyarıyor.

ITmedia'nın Baş Editörü Hironobu Uchino, "COVID salgını nedeniyle işe koşuşturmanın yarattığı uzaktan çalışma ortamı, şirketlerin elinde tuttuğu BT sorunlarının patlak vermesine neden oldu" dedi ve ekledi:

"Şirketlerin çözmesi gereken çeşitli sorunlar var, ancak bazı şirketler bu sorunları çözmek için girişimlerde bulunurken, bazıları hala pasif kalıyor veya BT yatırımlarını geciktiriyor, bu da şirketleri iki gruba ayırıyor".

İlgili Haberler