Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

ลžirketlerin 2018 son รงeyrek kar tahminleri iรง aรงฤฑcฤฑ deฤŸil

Banka dฤฑลŸฤฑ ลŸirketlerin cirolarฤฑnda ve net kรขrฤฑnda รงeyreksel bazda daralma, yฤฑllฤฑk bazda artฤฑลŸ olduฤŸu tahmin ediliyor. Bankalarda ise giderlerin arttฤฑฤŸฤฑ, kredilerin daraldฤฑฤŸฤฑ, kรขrlarฤฑn dรผลŸtรผฤŸรผ dรผลŸรผnรผlรผyor.
ลžirketlerin 2018 son รงeyrek kar tahminleri iรง aรงฤฑcฤฑ deฤŸil Borsatek

Banka dฤฑลŸฤฑ ลŸirketlerin cirolarฤฑnda ve net kรขrฤฑnda รงeyreksel bazda daralma, yฤฑllฤฑk bazda artฤฑลŸ olduฤŸu tahmin ediliyor. Bankalarda ise giderlerin arttฤฑฤŸฤฑ, kredilerin daraldฤฑฤŸฤฑ, kรขrlarฤฑn dรผลŸtรผฤŸรผ dรผลŸรผnรผlรผyor.

Borsa ฤฐstanbul’da (BฤฐST) bilanรงo dรถnemi geรงen hafta baลŸladฤฑ. ลžirketlerin solo bilanรงolarฤฑ iรงin son tarih 1 Mart, konsolide bilanรงolarฤฑ iรงin son tarih 11 Mart olarak belirlendi. Bankalar da finansal sonuรงlarฤฑnฤฑn Mart’a kadar gรถnderebilecek. 2018 รผรงรผncรผ รงeyreฤŸin รถzeti, kur ile faizlerdeki dalgalanma ve bunun makro ve sektรถrel etkileriydi. 2018 son รงeyrek iรงin ise kurlardaki dalgalanmanฤฑn azalmasฤฑ ve TL’nin deฤŸer kazanmasฤฑyla bu sรผrecin dรผzeltmesi gibi oldu denebilir. Son รงeyrekte bankalar iรงin kรขrlฤฑlฤฑkta รงeyreksel ve yฤฑllฤฑk bazda daralma bekleniyor. Banka dฤฑลŸฤฑ ลŸirketlerin satฤฑลŸlarฤฑ ile faaliyet ve net kรขrlฤฑlฤฑฤŸฤฑnda ise รงeyreksel bazda daralma, yฤฑllฤฑk bazda artฤฑลŸ olduฤŸu tahmin ediliyor.

SON ร‡EYREฤžฤฐN HฤฐKAYESฤฐ

GCM Yatฤฑrฤฑm AraลŸtฤฑrma Uzmanฤฑ Enver Erkan, 2018 son รงeyreฤŸin hikayesini kurdaki dalgalanmalarฤฑn azalmasฤฑ ve iรง talebi canlandฤฑrฤฑcฤฑ teลŸviklerle yurtiรงi pazarda daralan sektรถrlerin nefes alma olanaฤŸฤฑ bulmasฤฑ olarak รถzetliyor. Erkan, petrol fiyatlarฤฑndaki gerilemenin enerji maliyetlerini olumlu etkilediฤŸini, dรถviz aรงฤฑฤŸฤฑ olan ลŸirketlerin TL’deki deฤŸer kazancฤฑyla finansman geliri elde ettiklerini de kaydediyor.

Enver Erkan, dรถviz geliri olan ve ihracatรงฤฑ ลŸirketlerin performansฤฑnฤฑn kurlardaki gerilemeden dolayฤฑ dรผลŸmesini bekliyor. Ancak Erkan, kurun gerilemesine raฤŸmen yรผzde 24 olan TL fonlamasฤฑnฤฑn aลŸaฤŸฤฑ รงekilmemiลŸ olmasฤฑyla sรผren yรผksek faiz ortamฤฑnฤฑn kredi bรผyรผmesinin yavaลŸ kalmasฤฑna neden-olduฤŸu kanaatinde. Erkan, kredili satฤฑลŸlardan etkilenen sektรถrlere dair tahminlerini ฤฑlฤฑmlฤฑ tutuyor. iลŸ C, Yapฤฑ Kredi Bankasฤฑ (YKB), Vakฤฑfbank hariรง diฤŸer bankalarฤฑn dรถnemsel net kรขrlarฤฑnda daralma รถngรถrรผyor.

2018kar.jpg

SANAYฤฐ ฤฐร‡ฤฐN ร–NGร–RรœLER

Sanayi ลŸirketleri ile bankalara ayrฤฑ ayrฤฑ deฤŸinmek gerekiyor, iลŸ Yatฤฑrฤฑm analistleri, ekonomideki daralma ve รผรงรผncรผ รงeyrekteki stok etkisinin terse dรถnmesiyle banka dฤฑลŸฤฑ ลŸirketlerin satฤฑลŸ ve faaliyet kรขrlฤฑlฤฑฤŸฤฑnda รงeyreksel bazda daralma bekliyor. Yฤฑllฤฑk bazda ลŸirketlerin FVAร–K’รผnรผn yรผzde 30,3 arttฤฑฤŸฤฑnฤฑ tahmin eden iลŸ Yatฤฑrฤฑm, uluslararasฤฑ ticari mal รผreten veya hizmet veren ลŸirketlerin FVAร–K artฤฑลŸฤฑnฤฑn daha gรผรงlรผ olacaฤŸฤฑnฤฑ belirtiyor. Kurum, yฤฑllฤฑk satฤฑลŸlarฤฑn ortalama yรผzde 30,8, aรงฤฑk veya uzun dรถviz pozisyon miktarฤฑna gรถre deฤŸiลŸen net kรขrฤฑn ortalama yรผzde 36,2 artmasฤฑnฤฑ bekliyor.

Yatฤฑrฤฑm Finansman analistleri, yฤฑllฤฑk bazda takiplerindeki finans dฤฑลŸฤฑ ลŸirketler iรงin zayฤฑf TL ve artan enflasyonla yรผzde 35 gelir, yรผzde 32 FVAร–K bรผyรผmesi รถngรถrรผyor. “TL’nin deฤŸer kazanmasฤฑyla kur farkฤฑ gelirlerindeki artฤฑลŸ net kรขrlarฤฑ olumlu etkiledi” diyen kurum analistlerinin takibindeki ลŸirketler iรงin yฤฑllฤฑk net kรขr artฤฑลŸฤฑ tahmini yรผzde 136. Yatฤฑrฤฑm Finansman, Otokar, Tekfen Holding, Koza Altฤฑn ve Bizim Toptan’ฤฑn son รงeyrekte gรผรงlรผ operasyonel sonuรงlar gรถstermesini bekliyor.

BANKALARDA BEKLENTฤฐLER

Ak Yatฤฑrฤฑm Bankacฤฑlฤฑk Analisti Hakan Aygรผn, “Son รงeyrek, bozulan tรผketici gรผveni ve ekonomik beklentilerdeki zayฤฑflamayla kredilerin daraldฤฑฤŸฤฑ, aktif kalitesindeki bozulmanฤฑn takip edildiฤŸi bir dรถnemdi” diyor. Son รงeyrekte karลŸฤฑlฤฑk giderlerinin ve operasyonel giderlerin artmasฤฑnฤฑ รถngรถren Aygรผn, TรœFE’ye endeksli tahvil faiz gelirindeki artฤฑลŸ bu maliyetleri karลŸฤฑlayamadฤฑฤŸฤฑ iรงin kรขrlarฤฑn รผรงรผncรผ รงeyreฤŸin altฤฑnda kalacaฤŸฤฑnฤฑ tahmin ediyor. Bankalarฤฑn 2018 net kรขrฤฑnda ortalama yรผzde 7 artฤฑลŸ hesaplayan Aygรผn, รถz kaynak kรขrlฤฑlฤฑฤŸฤฑnฤฑn yรผzde 13,5 olacaฤŸฤฑnฤฑ kaydediyor.

“ร‡EYREKSEL BAZDA SADECE ฤฐKฤฐ BANKANIN Kร‚RI ARTABฤฐLฤฐR”

Sevgi Onur/ ลžeker Yatฤฑrฤฑm Kฤฑdemli Bankacฤฑlฤฑk Analisti

“Mevduat bankalarฤฑ arasฤฑnda รงeyreksel bazda en yรผksek kรขr artฤฑลŸฤฑnฤฑ ฤฐลŸ Bankasฤฑ’ndan bekliyoruz. Vakฤฑfbank’ฤฑn รงeyreksel bazda kรขrฤฑnฤฑ artฤฑran ikinci banka olacaฤŸฤฑnฤฑ dรผลŸรผnรผyoruz. TSKB iรงin รงeyreksel bazda sฤฑnฤฑrlฤฑ kรขr daralmasฤฑ modelliyoruz. Albaraka Tรผrk’รผn takip ettiฤŸimiz bankalar arasฤฑnda รงeyreksel bazda zarar aรงฤฑklayan tek banka olacaฤŸฤฑnฤฑ tahmin ediyoruz. Halkbank’ฤฑn yฤฑllฤฑk bazda zayฤฑf kรขrlฤฑlฤฑk performansฤฑ sรผrebilir. YKB’de sฤฑnฤฑrlฤฑ swap tonlamasฤฑyla yรผksek ticari zarar beklemiyoruz. Bu yedi bankanฤฑn son รงeyrek toplam net kรขrlฤฑlฤฑฤŸฤฑnda 2018 yฤฑlฤฑ รผรงรผncรผ รงeyreฤŸe gรถre yรผzde 17,1 oranฤฑnda, yฤฑllฤฑk bazda ise yรผzde 13,8 oranฤฑnda daralma modelliyoruz.โ€ (CEREN ORAL/EKONOMฤฐST DERGฤฐSฤฐ)

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.799446.81460%
EURO 53.562453.59160.03%
JAPON YENฤฐ 3.4563.4650.46%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.093258.1321-0.24%
STERLฤฐN 62.684362.7290.26%
ร‡ฤฐN YUANI 6.88746.8902-0.14%
RUS RUBLESฤฐ 0.60690.60890.41%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4161.32-0.24%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6266.31-0.18%
GRAM ALTIN SERBEST P.6234.26-1.09%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)93.48-0.42%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)132800.00-1.04%
HAS ALTIN GRAM (TL)6234.98-0.18%
SPOT ALTIN KG (TL)133205.00-0.18%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)42049.00-0.9%
GรœMรœลž/ONS ($)62.03-0.55%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 63566.42 1.3479%
Ethereum 1787.55 0.4837%
Tether USDt 1.00 0.0162%
BNB 584.01 -0.8731%
Solana 81.74 0.9585%
USDC 1.00 0.0047%
XRP 1.14 0.6811%
Dogecoin 0.08 -0.6291%
Toncoin 1.77 -1.9597%
Cardano 0.18 -2.9216%
Shiba Inu 0.00 0.7564%
Avalanche 6.93 0.36%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam