Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Son OHAL KHK’sฤฑ yayฤฑmlandฤฑ, binlerce kiลŸi ihraรง edildi

OlaฤŸanรผstรผ Hal kapsamฤฑnda 701 sayฤฑlฤฑ Kanun Hรผkmรผnde Kararname (KHK) Resmi Gazete'de yayฤฑmlandฤฑ.
Son OHAL KHK'sฤฑ yayฤฑmlandฤฑ, binlerce kiลŸi ihraรง edildi Borsatek

OlaฤŸanรผstรผ Hal kapsamฤฑnda 701 sayฤฑlฤฑ Kanun Hรผkmรผnde Kararname (KHK) Resmi Gazete’de yayฤฑmlandฤฑ. Kararname ile รงeลŸitli kurumlarda gรถrev yapan 18 bin 632 personel kamudan ihraรง edildi. Aynฤฑ KHK ile 148 personel, kamudaki gรถrevlerine iade edildi. Kurumlarฤฑndan daha รถnce ayrฤฑlan, TSK’dan 324, Emniyet Genel MรผdรผrlรผฤŸรผnden 1167 ve jandarmadan 35 personelin rรผtbeleri 701 sayฤฑlฤฑ KHK ile alฤฑndฤฑ. KHK ile 4 Vali Yardฤฑmcฤฑsฤฑ ve 4 Kaymakam meslekten ihraรง edildi. 12 dernek, 3 gazete ve 1 televizyon kanalฤฑ ise kapatฤฑldฤฑ.

OlaฤŸanรผstรผ Hal Kapsamฤฑnda Bazฤฑ Tedbirler Alฤฑnmasฤฑ Hakkฤฑnda 701 sayฤฑlฤฑ Kanun Hรผkmรผnde Kararname Resmi Gazete’de yayฤฑmlandฤฑ. 

Buna gรถre, terรถr รถrgรผtlerine veya Milli Gรผvenlik Kurulunca devletin mili gรผvenliฤŸine karลŸฤฑ faaliyette bulunduฤŸuna karar verilen yapฤฑ, oluลŸum veya gruplara รผyeliฤŸi, mensubiyeti veya iltisakฤฑ yahut bunlarla irtibatฤฑ olan 18 bin 632 kiลŸi, baลŸka hiรงbir iลŸleme gerek kalmaksฤฑzฤฑn kamu gรถrevinden รงฤฑkarฤฑldฤฑ. 

Bu kiลŸilere ayrฤฑca herhangi bir tebligat yapฤฑlmayacak. Haklarฤฑnda ayrฤฑca รถzel kanun hรผkรผmlerine gรถre iลŸlem tesis edilecek. Kamu gรถrevinden รงฤฑkarฤฑlan kiลŸilerin, mahkumiyet kararฤฑ aranmaksฤฑzฤฑn rรผtbe ve/veya memuriyetleri alฤฑnacak. Bu kiลŸiler gรถrev yaptฤฑklarฤฑ teลŸkilata yeniden kabul edilmeyecek. 

Sรถz konusu kiลŸiler, bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecek, doฤŸrudan veya dolaylฤฑ olarak gรถrevlendirilemeyecek. Bunlarฤฑn uhdelerinde bulunan her tรผrlรผ mรผtevelli heyet, kurul, komisyon, yรถnetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu รผyeliฤŸi ve sair gรถrevleri de sona ermiลŸ sayฤฑlacak. ฤฐlgili kiลŸilerin silah ruhsatlarฤฑ, gemi adamlฤฑฤŸฤฑna iliลŸkin belgeleri ve pilot lisanslarฤฑ iptal edilecek. Bu kiลŸiler oturduklarฤฑ kamu konutlarฤฑndan veya vakฤฑf lojmanlarฤฑndan on beลŸ gรผn iรงinde tahliye edilecek. 

Bu kiลŸiler รถzel gรผvenlik ลŸirketlerinin kurucusu, ortaฤŸฤฑ ve รงalฤฑลŸanฤฑ olamayacak. Bu kiลŸiler hakkฤฑnda bakanlฤฑklarฤฑ ve kurumlarฤฑnca ilgili pasaport birimine derhal bildirimde bulunulacak. Bu bildirim รผzerine pasaport birimlerince pasaportlarฤฑ iptal edilecek. Kamu gรถrevinden รงฤฑkarฤฑlanlar, varsa uhdelerinde taลŸฤฑmฤฑลŸ olduklarฤฑ bรผyรผkelรงi, vali gibi unvanlarฤฑ ve mรผsteลŸar, kaymakam ve benzeri meslek adlarฤฑnฤฑ ve sฤฑfatlarฤฑnฤฑ kullanamaz. Bu unvan, sฤฑfat ve meslek adlarฤฑna baฤŸlฤฑ olarak saฤŸlanan haklardan yararlanamayacaklar. 

ฤฐhraรง edilen kiลŸilerin kurumlarฤฑna gรถre daฤŸฤฑlฤฑmlarฤฑ ลŸรถyle: 

“Tรผrkiye Bรผyรผk Millet Meclisi’nden 3, Yรผksek Seรงim Kurulu’ndan 1, Afet ve Acil Durum Yรถnetimi BaลŸkanlฤฑฤŸฤฑ’ndan 6, Atatรผrk Kรผltรผr, Dil ve Tarih Yรผksek Kurumu’ndan 2, Diyanet ฤฐลŸleri BaลŸkanlฤฑฤŸฤฑ’ndan 240, Tรผrkiye Kalkฤฑnma Bankasฤฑ’ndan 3, Tรผrkiye Radyo-Televizyon Kurumu’ndan 2, Tรผrk ฤฐลŸbirliฤŸi ve Koordinasyon Ajansฤฑ BaลŸkanlฤฑฤŸฤฑ’ndan 1, Adalet BakanlฤฑฤŸฤฑ ve baฤŸlฤฑ kuruluลŸlarฤฑndan bin 52, Aile ve Sosyal Politikalar BakanlฤฑฤŸฤฑ’ndan 1, Bilim, Sanayi ve Teknoloji BakanlฤฑฤŸฤฑ’ndan 2, Tรผrk Patent ve Marka Kurumu’ndan 1, Tรผrk Standartlarฤฑ Enstitรผsรผ’nden 3, Sosyal Gรผvenlik Kurumu BaลŸkanlฤฑฤŸฤฑ’ndan 11, Tรผrkiye ฤฐลŸ Kurumu Genel MรผdรผrlรผฤŸรผ’nden 5, ร‡evre ve ลžehircilik BakanlฤฑฤŸฤฑ’ndan 10, Tapu ve Kadastro Genel MรผdรผrlรผฤŸรผ’nden 7, ฤฐller Bankasฤฑ A.ลž’den 3, DฤฑลŸiลŸleri BakanlฤฑฤŸฤฑ’ndan 38, Enerji ve Tabii Kaynaklar BakanlฤฑฤŸฤฑ’ndan 7, Tรผrkiye Elektrik DaฤŸฤฑtฤฑm A.ลž. Genel MรผdรผrlรผฤŸรผ’nden 1, Tรผrkiye Petrolleri A.O. Genel MรผdรผrlรผฤŸรผ’nden 5, Genรงlik ve Spor BakanlฤฑฤŸฤฑ ile baฤŸlฤฑ kuruluลŸlarฤฑndan 7, Gฤฑda, Tarฤฑm ve Hayvancฤฑlฤฑk BakanlฤฑฤŸฤฑ’ndan 21, ร‡ay ฤฐลŸletmeleri Genel MรผdรผrlรผฤŸรผ’nden 4, Tarฤฑm ฤฐลŸletmeleri Genel MรผdรผrlรผฤŸรผ’nden 1, Gรผmrรผk ve Ticaret BakanlฤฑฤŸฤฑ’ndan 10, ฤฐรงiลŸleri BakanlฤฑฤŸฤฑ’ndan 31, Emniyet Genel MรผdรผrlรผฤŸรผ’nden 8 bin 998, Jandarma Genel KomutanlฤฑฤŸฤฑ’ndan 649, Sahil Gรผvenlik KomutanlฤฑฤŸฤฑ’ndan 192, Mahalli ฤฐdareler Genel MรผdรผrlรผฤŸรผ’nden 49, Kamu Dรผzeni ve GรผvenliฤŸi MรผsteลŸarlฤฑฤŸฤฑ’ndan 1, Gรถรง ฤฐdaresi Genel MรผdรผrlรผฤŸรผ’nden 3, Kalkฤฑnma BakanlฤฑฤŸฤฑ’ndan 2, Kรผltรผr ve Turizm BakanlฤฑฤŸฤฑ’ndan 9, Maliye BakanlฤฑฤŸฤฑ’ndan 9, Tรผrkiye ลžeker Fabrikalarฤฑ A.ลž. Genel MรผdรผrlรผฤŸรผ’nden 1, Gelir ฤฐdaresi BaลŸkanlฤฑฤŸฤฑ’ndan 6, Kamu Gรถzetimi Muhasebe ve Denetim Standartlarฤฑ Kurumu’ndan 1, Milli EฤŸitim BakanlฤฑฤŸฤฑ’ndan 658, Genelkurmay BaลŸkanlฤฑฤŸฤฑ’ndan 10, Milli Savunma BakanlฤฑฤŸฤฑ’ndan 12, Kara Kuvvetleri KomutanlฤฑฤŸฤฑ’ndan 3 bin 77, Deniz Kuvvetleri KomutanlฤฑฤŸฤฑ’ndan bin 126, Hava Kuvvetleri KomutanlฤฑฤŸฤฑ’ndan bin 949, Akaryakฤฑt ฤฐkmal ve NATO POL Tesisleri ฤฐลŸletme BaลŸkanlฤฑฤŸฤฑ’ndan 1, Orman ve Su ฤฐลŸleri BakanlฤฑฤŸฤฑ ile baฤŸlฤฑ kuruluลŸlarฤฑndan 6, SaฤŸlฤฑk BakanlฤฑฤŸฤฑ ve ilgili kuruluลŸlardan 90, Karayollarฤฑ Genel MรผdรผrlรผฤŸรผ’nden 3, Devlet Hava Meydanlarฤฑ ฤฐลŸletmesi Genel MรผdรผrlรผฤŸรผ’nden 4, Posta ve Telgraf TeลŸkilatฤฑ A.ลž. Genel MรผdรผrlรผฤŸรผ’nden 41, Bilgi Teknolojileri ve ฤฐletiลŸim Kurumu’ndan 4, Tรผrkiye Demiryolu Makinalarฤฑ Sanayi A.ลž. Genel MรผdรผrlรผฤŸรผ’nden 1, Tรผrkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarฤฑ’ndan 1, YรผksekรถฤŸretim Kurumlarฤฑ’ndan 251 (199 akademik, 52 idari).”

148 kiลŸi kamudaki gรถrevlerine iade edildi 

OHAL kapsamฤฑnda รงฤฑkartฤฑlan 701 sayฤฑlฤฑ KHK ile 148 kiลŸi ilgili kanun hรผkmรผnde kararnamenin kabulรผne iliลŸkin kanunun eki listelerin ilgili sฤฑralarฤฑndan รงฤฑkarฤฑlarak kamudaki gรถrevlerine iade edildi. 

ฤฐlgili kanun hรผkmรผnde kararnamenin kabulรผne iliลŸkin kanunun hรผkรผmleri, bu fฤฑkrada belirtilen kiลŸiler bakฤฑmฤฑndan tรผm hรผkรผm ve sonuรงlarฤฑyla birlikte ilgili kanun hรผkmรผnde kararnamenin yayฤฑmฤฑ tarihinden geรงerli olmak รผzere ortadan kalkmฤฑลŸ sayฤฑlacak. 

Sรถz konusu personelden bu maddenin yรผrรผrlรผk tarihinden itibaren on gรผn iรงerisinde gรถreve baลŸlamayanlar รงekilmiลŸ sayฤฑlacak. Bu kapsamda gรถreve baลŸlayanlara, kamu gรถrevinden รงฤฑkarฤฑldฤฑklarฤฑ tarihten gรถreve baลŸladฤฑklarฤฑ tarihe kadar geรงen sรผreye tekabรผl eden mali ve sosyal haklarฤฑ รถdenecek. 
Bu kiลŸiler, kamu gรถrevinden รงฤฑkarฤฑlmalarฤฑndan dolayฤฑ herhangi bir tazminat talebinde bulunamayacak. Bu personelin gรถrevlerine iadesi, kamu gรถrevinden รงฤฑkarฤฑldฤฑklarฤฑ tarihte bulunduklarฤฑ yรถneticilik gรถrevi dฤฑลŸฤฑnda รถฤŸrenim durumlarฤฑ ve kazanฤฑlmฤฑลŸ hak aylฤฑk derecelerine uygun kadro ve pozisyonlara atanmak suretiyle de yerine getirilebilecek. Buna iliลŸkin iลŸlemler ilgili bakanlฤฑk ve kurumlar tarafฤฑndan yรผrรผtรผlecek. 

ฤฐade edilen kiลŸilerin kurumlarฤฑna gรถre daฤŸฤฑlฤฑmlarฤฑ ลŸรถyle: 

“Diyanet ฤฐลŸleri BaลŸkanlฤฑฤŸฤฑ 30, Tasarruf Mevduatฤฑ Sigorta Fonu 1, Tรผrkiye ฤฐลŸ Kurumu Genel MรผdรผrlรผฤŸรผ 1, Elektrik รœretim A.ลž. Genel MรผdรผrlรผฤŸรผ 1, Gฤฑda, Tarฤฑm ve Hayvancฤฑlฤฑk BakanlฤฑฤŸฤฑ 6, Milli EฤŸitim BakanlฤฑฤŸฤฑ 1, Kara Kuvvetleri KomutanlฤฑฤŸฤฑ 58, Hava Kuvvetleri KomutanlฤฑฤŸฤฑ 27, Deniz Kuvvetleri KomutanlฤฑฤŸฤฑ 15, YรผksekรถฤŸretim Kurumlarฤฑ 8.” 

Bin 526 kiลŸinin rรผtbesi alฤฑndฤฑ 

Kurumlarฤฑndan emekliye sevk edilen, kendi isteฤŸiyle emekli olan, istifa eden veya baลŸka bir sebeple ayrฤฑlanlardan, terรถr รถrgรผtlerine veya Milli Gรผvenlik Kurulunca devletin milli gรผvenliฤŸine karลŸฤฑ faaliyette bulunduฤŸuna karar verilen yapฤฑ, oluลŸum veya gruplara รผyeliฤŸi, mensubiyeti, iltisakฤฑ veya bunlarla irtibatฤฑ olduฤŸu deฤŸerlendirilen Tรผrk Silahlฤฑ Kuvvetleri’nden 324, Emniyet Genel MรผdรผrlรผฤŸรผ’nden bin 167 ve Jandarma Genel KomutanlฤฑฤŸฤฑ’ndan 35 kiลŸinin rรผtbesi alฤฑndฤฑ. 

Bu kiลŸiler kamu gรถrevine yeniden kabul edilmeyecek, doฤŸrudan veya dolaylฤฑ gรถrevlendirilemeyecek. Ayrฤฑca bunlar uhdelerinde taลŸฤฑmฤฑลŸ olduklarฤฑ mesleki unvanlarฤฑ ve sฤฑfatlarฤฑnฤฑ kullanamayacak, bu unvan ve sฤฑfatlarฤฑna baฤŸlฤฑ olarak saฤŸlanan haklardan yararlanamayacak. Bu kiลŸilerin uhdelerinde bulunan her tรผrlรผ mรผtevelli heyet, kurul, komisyon, yรถnetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu รผyeliฤŸi ve sair gรถrevleri de sona ermiลŸ sayฤฑlacak. Bunlarฤฑn silah ruhsatlarฤฑ, emeklilik kimlikleri, pilot lisanslarฤฑ, gemi adamlฤฑฤŸฤฑna iliลŸkin belgeleri ve pasaportlarฤฑ iptal edilecek. Bu kiลŸiler รถzel gรผvenlik ลŸirketlerinin kurucusu, ortaฤŸฤฑ ve รงalฤฑลŸanฤฑ olamayacak. Bu kiลŸilerden, รงeลŸitli sebeplerle halen kamu konutlarฤฑnda oturanlar on beลŸ gรผn iรงinde tahliye edilecek. 

Yurt dฤฑลŸฤฑnda รถฤŸrenim gรถren bir kiลŸinin iliลŸiฤŸi kesildi 

“Ecnebi Memleketlere Gรถnderilecek Talebe Hakkฤฑnda Kanun”a tabi รถฤŸrencilerden, terรถr รถrgรผtlerine veya Milli Gรผvenlik Kurulunca devletin milli gรผvenliฤŸine karลŸฤฑ faaliyette bulunduฤŸuna karar verilen yapฤฑ, oluลŸum veya gruplara aidiyeti, iltisakฤฑ veya bunlarla irtibatฤฑ olan bir kiลŸinin รถฤŸrencilikle iliลŸiฤŸi kesildi. 
Bu kiลŸi hakkฤฑnda 18 Ekim 2016 tarihli ve 6749 sayฤฑlฤฑ “OlaฤŸanรผstรผ Hal Kapsamฤฑnda Alฤฑnan Tedbirlere ฤฐliลŸkin Kanun Hรผkmรผnde Kararnamenin DeฤŸiลŸtirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun”un 4’รผncรผ maddesinin ikinci ve รผรงรผncรผ fฤฑkralarฤฑ hรผkรผmleri uygulanacak.

Sรถz konusu kiลŸinin bu kapsamda gรถrdรผฤŸรผ eฤŸitimlere iliลŸkin olarak denklik iลŸlemleri yapฤฑlmayacak. Bu kiลŸi, sรถz konusu eฤŸitimleri kapsamฤฑndaki akademik unvan ve derecelerine baฤŸlฤฑ haklardan yararlanamayacak.  

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.816746.8280.03%
EURO 53.482953.4925-0.14%
JAPON YENฤฐ 3.463.4680.55%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.097358.1374-0.23%
STERLฤฐN 62.480962.493-0.09%
ร‡ฤฐN YUANI 6.88856.8915-0.12%
RUS RUBLESฤฐ 0.59680.6067-0.6%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4140.45-0.74%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6232.17-0.73%
GRAM ALTIN SERBEST P.6242.64-0.95%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)93.33-0.58%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)132950.00-0.93%
HAS ALTIN GRAM (TL)6201.01-0.73%
SPOT ALTIN KG (TL)132437.00-0.76%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)42429.000.31%
GรœMรœลž/ONS ($)61.92-0.74%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 62626.13 0.1704%
Ethereum 1756.71 -0.1572%
Tether USDt 1.00 -0.0138%
BNB 578.75 0.603%
Solana 80.22 0.1313%
USDC 1.00 0.0093%
XRP 1.14 0.2563%
Dogecoin 0.08 1.3635%
Toncoin 1.76 0.701%
Cardano 0.18 -3.8012%
Shiba Inu 0.00 0.658%
Avalanche 6.84 0.4869%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam