S&P 500, Nasdaq ve Dow jones faiz kararına rağmen geriledi, haftaya ne olacak

S&P 500, Nasdaq ve Dow jones faiz kararına rağmen geriledi, haftaya ne olacak

ABD borsaları Pazartesi günü Juneteenth tatili nedeniyle kapalı olacak.

A+A-

S&P 500 Cuma günü, iki Federal Rezerv yetkilisinin yorumlarının, merkez bankasının agresif faiz artırımlarının sonuna yaklaştığı yönündeki iyimserliği azaltması nedeniyle Microsoft ve diğer piyasa ağır toplarının etkisiyle düşüşle kapandı.

S&P 500 %0,36 düşerek seansı 4.409,77 puandan tamamladı. Nasdaq %0,68 düşüşle 13.689,57 puana gerilerken, Dow Jones Industrial Average %0,31 düşüşle 34.301,03 puana geriledi.

Nasdaq da haftayı düşüşle kapattı, ancak endeks ve S&P 500, bu hafta ekonomik verilerin soğuyan enflasyona işaret etmesinin ardından 14 ayın en yüksek seviyelerine yakın kaldı ve daha fazla faiz artışına ilişkin endişeleri gölgede bıraktı.

Çarşamba günü faiz oranlarını sabit tutan ABD Merkez Bankası, borçlanma maliyetlerinin yılsonuna kadar yarım puan kadar artabileceğinin sinyalini verdi. Ancak CMEGroup'un Fedwatch aracına göre, yatırımcılar Fed'in Temmuz ayında beklenen 25 baz puanlık faiz artışının ardından Aralık ayında faiz artışlarına ara vereceğini ve hatta faizleri düşüreceğini düşünüyor.

Fed politika yapıcıları Cuma günü bu fazla iyimserliği biraz soğutmaya çalıştı. Fed Başkanı Christopher Waller "çekirdek enflasyon düşündüğüm gibi düşmüyor" uyarısında bulundu. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, enflasyonun hala %2'ye geri dönme yolunda olmadığı göz önüne alındığında daha fazla faiz artışı konusunda "rahat" olduğunu söyledi.

Michigan Üniversitesi'nin anketine göre, ABD'li tüketicilerin yakın vadeli enflasyon beklentileri Haziran ayında iki yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi ve önümüzdeki beş yıla ilişkin görünüm hafifçe iyileşti.

Microsoft Corp'taki (NASDAQ:MSFT) %1,7'lik ve Amazon.com Inc'deki (NASDAQ:AMZN) %1,3'lük düşüş S&P 500 ve Nasdaq'ı olumsuz etkiledi. Microsoft'un hisseleri Perşembe günü şimdiye kadarki en yüksek seviyesinden kapandı.

Nvidia (NASDAQ:NVDA) Corp, Morgan Stanley'in (NYSE:MS) fiyat hedefini yükseltmesi ve çip üreticisini ABD yarı iletken firmaları arasında en iyi seçim olarak adlandırmasının ardından %0,1 yükseldi.

ABD borsaları Pazartesi günü Juneteenth tatili nedeniyle kapalı olacak.

İşlem sayısı da arttı

ABD borsalarındaki hacim, hisse senedi opsiyonları, hisse senedi endeks vadeli işlemleri ve endeks opsiyon sözleşmelerinin aynı anda sona ermesi nedeniyle yüksekti. Önceki 20 seansta ortalama 11 milyar hisseye kıyasla yaklaşık 17 milyar hisse işlem gördü.

11 S&P 500 sektör endeksinden sekizi gerilerken, bunların başında %1'lik düşüşle iletişim hizmetleri ve %0,83'lük kayıpla bilgi teknolojileri geldi.

Haftalık bazda S&P 500 %2,6, Dow %1,2 ve Nasdaq %3,2 değer kazandı. Gösterge S&P 500'ün beşinci haftayı da üst üste kazançla kapattı.

Nasdaq, Nvidia ve diğer megakentlerdeki son güçlü kazançların etkisiyle, Mart 2019'dan bu yana en uzun haftalık artış serisi olan art arda sekizinci haftalık kazancını kaydetti.

Adobe (NASDAQ:ADBE) Inc, Photoshop üreticisinin kazanç tahmininin analistlerin tahminlerini aşmasının ardından %0,9 yükseldi.

iRobot (NASDAQ:IRBT) Corp, İngiltere'nin rekabet düzenleyicisinin Amazon'un elektrikli süpürge üreticisi için planladığı 1,7 milyar dolarlık satın alma işlemini onaylamasının ardından %21 artış gösterdi.

Micron Technology (NASDAQ:MU), Çin'in bellek çiplerinin önemli yerel endüstrilere satışını yasaklamasının küresel gelirlere daha büyük bir darbe vuracağı uyarısının ardından %1,7 düştü.

S&P 500'de düşüş gösteren hisse senetlerinin sayısı yükselenlerden 1,4'e bir oranında fazla oldu. S&P 500, 24 yeni en yüksek ve hiç yeni en düşük değer kaydederken; Nasdaq 112 yeni en yüksek ve 67 yeni en düşük değer kaydetti.

İlgili Haberler