S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones sert yükselişle günü kapattı

S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones sert yükselişle günü kapattı

New York borsası, ABD'de ekim ayında beklenenden fazla yavaşlama gösteren enflasyon verisi sonrası günü "ralli yaparak" tamamladı.

A+A-

Kapanışta Dow Jones endeksi 1200 puanın üzerinde değer kazandı ve yüzde 3,70 artışla 33.715,37 puana yükseldi.

S&P 500 endeksi yüzde 5,54 artarak 3.956,27 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 7,35 kazançla 11.114,15 puana çıktı.

ABD'de enflasyon verilerinin beklentilerin altında kalmasıyla pay piyasalarında gün boyu pozitif bir seyir izlendi.

Ülkede açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ekimde aylık bazda yüzde 0,4 ve yıllık bazda yüzde 7,7 artarak beklenenden fazla yavaşlama kaydetti.

Beklentiler, TÜFE'nin bu dönemde yıllık yüzde 8 artması yönündeydi. 9 ayın en düşük seviyesine gerileyen yıllık enflasyon, eylülde yüzde 8,2 olmuştu.

Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE de ekimde aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 6,3 artarak piyasa beklentilerinin altında seyretti.

Analistler, ekim ayında tahminlerin üzerinde yavaşlama kaydeden enflasyonun ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecekteki faiz artırımlarının boyutunu küçültebileceğine dair umutları artırdığını belirtti.

Enflasyonun beklentilerin altında kalmasının ardından ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,81 seviyesine kadar geriledi.

Öte yandan Fed yetkililerinden faiz artırımlarının devam edeceğine ilişkin açıklamalar gelmeye devam etti.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, faiz oranlarının gelecek yıl yüzde 4,9'a yükselmesini beklediğini belirtti. Faiz oranlarını yükseltirken çok dikkatli olunması gerektiğini, gerekçesiz bir resesyon istemediklerini kaydeden Daly, enflasyonun yerleşik hale gelmemesini sağlamaları gerektiğini ifade etti. Yüzde 7,7'lik enflasyonun biraz soluk aldırdığını ancak "kazanmaya" yakın bile olmadığını belirten Daly, daha fazla faiz artırımı olacağının sinyalini verdi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester da faiz artırımlarının enflasyon üzerindeki baskıyı sürdürmesini beklediğini belirterek, para politikasını çok az sıkılaştırmanın daha yüksek riskleri olduğunu düşündüğünü aktardı.

Kansas City Fed Başkanı Esther George ise faiz artırımlarının daha yavaş bir hızda yapılmasını desteklediğini dile getirdi.

İlgili Haberler