ABD borsaları (S&P 500, Nasdaq, Dow Jones), İsrail-İran geriliminde hızlı bir çözüm umudunun azalmasıyla Salı günü düşüş yaşadı. Başkan Trump, İran’a yönelik söylemini sertleştirerek “kayıtsız şartsız teslimiyet” çağrısında bulundu.
Trump İran’a ‘kayıtsız şartsız teslim ol’ dedi, piyasalar çakıldı
Truth Social’da yaptığı paylaşımda Trump, ABD’nin İran liderinin nerede saklandığını bildiğini söyledi ve şunu ekledi: “Kendisi kolay bir hedef ama orada güvende – Şimdilik onu ortadan kaldırmayacağız (öldürmeyeceğiz!). Ama sivillere veya Amerikan askerlerine füze atılmasını istemiyoruz. Sabır sınırımız tükeniyor.”

Bu paylaşımın ardından borsalardaki kayıplar hız kazandı. Dow Jones Sanayi Endeksi yaklaşık %0,8 düştü, gösterge endeks S&P 500 yaklaşık %0,9 geriledi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi ise neredeyse %1 geri çekildi.
Genel olarak ABD borsaları, söz konusu çatışma ortamına rağmen şimdiye dek dirençli bir tablo çizmişti. Pazartesi günü İran’ın ateşkes ve nükleer program müzakerelerine dönüş istediğine dair haberin ardından ana endeksler yükselmişti.
Ancak Salı günü gelen yeni haberlerde, ABD’nin İran’a yönelik askeri saldırı seçeneklerini değerlendirdiği belirtildi. Bu da tam kapsamlı bölgesel bir çatışma ihtimaline dair endişeleri artırdı.
Yatırımcılar gelen açıklamalar ve haberleri tartarken, petrol fiyatları %3’ün üzerinde arttı. Brent vadeli işlemleri varil başına 76,50 doların üzerine çıkarken, Batı Teksas türü ham petrol (WTI) 75 doları aştı.
Aynı zamanda Wall Street, Trump’ın ticaret politikası ve ABD faiz oranlarının yönüne ilişkin endişelerle de boğuşuyor. Trump’ın kapsamlı gümrük tarifelerine verilen aranın sona ermesine günler kala, ABD yetkilileri G7 zirvesinde ticaret anlaşmaları arayışına girdi.

İlk tamamlanan anlaşma Pazartesi günü geldi: Trump ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Mayıs ayında üzerinde uzlaşılan ABD-İngiltere ticaret anlaşmasına imza attı. Şu ana kadar diğer anlaşmalar sonuçsuz kaldı.
Bu haftanın en önemli ekonomik verisi olan perakende satışlarda da sürpriz bir düşüş yaşandı. ABD’de Mayıs ayında perakende satışlar %0,9 azaldı ve ekonomistlerin beklentilerinden daha büyük bir gerileme yaşandı. Bu, tüketicilerin tarife öncesi harcama atağından geri çekildiğini gösterdi.
Wall Street’in gözü şimdi Salı günü başlayan ve Çarşamba günü kararla sonuçlanacak olan Fed’in iki günlük toplantısında. Politika yapıcıların, enflasyondaki yavaşlama sinyallerine rağmen 2025 yılında iki faiz indirimi planına sadık kalıp kalmayacağına dair ipuçları aranıyor. Fed’in bu toplantıda faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor.