S&P 500 şirketlerinin kar artışına perakende şirketleri neden ayak uyduramadı

S&P 500 şirketlerinin kar artışına perakende şirketleri neden ayak uyduramadı

S&P 500 şirketleri 3. çeyrekte kâr artışı gösterirken, perakende sektörünün aynı konudaki performansı ortalamanın bir haylı altında kaldı

A+A-

S&P 500 kapsamındaki ABD'nin en büyük 500 şirketinin üçüncü çeyrek kazançları, enflasyonun yavaşladığına dair işaretlerle desteklendi ve piyasaların toparlanmasına yardımcı oldu. Ancak, perakende sektörü, tüketici harcamalarındaki yavaşlama ve yükselen faiz oranları nedeniyle temkinli bir görünüm sergiliyor.

S&P 500 şirketleri, üçüncü çeyrekte ortalama %4'lük bir kar artışı kaydetti. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre %18 daha yüksek. Kazançlar, enerji ve finans sektörlerinden gelen güçlü sonuçlarla desteklendi.

Ancak, perakende sektörü, S&P 500'ün ortalamasının gerisinde kaldı. Perakende şirketlerinin karları, üçüncü çeyrekte sadece %1 arttı. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre %22 daha düşük.

Perakende sektörü, tüketici harcamalarındaki yavaşlama nedeniyle baskı altında. Tüketiciler, yükselen enflasyon ve faiz oranları nedeniyle daha temkinli davranıyor.

Ulusal Perakende Federasyonu, 2023 tatil sezonunda perakende satışların %3-4 oranında artmasını bekliyor. Ancak, bazı analistlerin beklentileri bu tahminin de altında.

Örneğin, M Science analisti John Tomlinson, dördüncü çeyrek için temkinli bir öngörüde bulundu. Tomlinson, tüketicilerin indirim beklentisiyle alışverişlerini erteleyebileceğini öne sürüyor.

Uzmanlara göre bu kararsızlık, önemli tatil alışveriş sezonu yaklaşırken perakende performansını etkileyebilir.

 

İlgili Haberler