S&P 500 ve Nasdaq'ta Nvidia coşkusu

S&P 500 ve Nasdaq'ta Nvidia coşkusu

New York borsasında gelir tahminlerini de aşan Nvidia coşkusu yaşanıyor

A+A-

New York borsasında dün merakla beklenen Nvidia'nın gelir tahminlerinin beklentileri aşmasının coşkusu yaşanıyor. Yapay zeka (AI) alanındaki patlama, Nvidia hisselerini yukarı çekmeye devam ediyor. Çarşamba günü hisse senedi değerinde sert bir artış yaşayan Nvidia, üç aylık gelirinde üç kat artış öngörerek beklentileri önemli ölçüde aştı. Bu artış, öncelikle Nvidia'nın son teknoloji AI çiplerine olan yüksek talebe bağlanıyor. Açıklama Nvidia hisselerini %10 oranında yükseltti.

Nvidia'nın veri merkezi çiplerine ve grafik işlem birimlerine (GPU) olan talep, şirketler AI yeteneklerini geliştirmeye yatırım yaparken artmaya devam ediyor. Microsoft gibi teknoloji devlerinin de müşterileri arasında yer aldığı Nvidia, küresel AI çip pazarındaki hakimiyetiyle AI devrimini yönlendirmede önemli bir rol oynuyor.

Nvidia'nın Büyümesi Devam Ediyor:

Nvidia'nın hisselerindeki artış sadece Santa Clara merkezli şirketin piyasa değerini bir günde 129 milyar doların üzerinde artırmakla kalmadı, aynı zamanda çip tasarımcısı Arm Holdings de dahil olmak üzere AI ile ilgili diğer firmaların hisselerini de yükselterek AI bilişimiyle bağlantılı donanım tedarikçileri arasında toplam 160 milyar dolarlık bir borsa değeri artışına katkıda bulundu.

Nvidia'dan Tahminler:

Nvidia, dün açıkladığı 2024'ün ilk çeyreğine ilişkin tahmininde, Wall Street'in %208'lik büyüme beklentilerini geride bırakarak %233'lük kayda değer bir gelir artışı öngörüyor. Nvidia, 2023'ün önceki çeyreklerinde de analist tahminlerini sürekli olarak geride bırakarak üç aylık gelirler tahminlerini %10 ila %20 oranında aştı.

Sürdürülebilirlik Endişeleri:

Nvidia'nın etkileyici büyüme temposuna rağmen, bu genişleme hızını sürdürme yeteneğine dair endişeler de ortaya çıkıyor. LSEG verilerine göre şirket, analistlerin 22,17 milyar dolarlık ortalama beklentisini aşarak mevcut çeyrek için 24,0 milyar dolarlık bir gelir öngörüyor.

Veri Merkezi Segmentinde Büyüme:

Nvidia'nın performansında öne çıkan önemli nokta, mali dördüncü çeyrekte %409'luk şaşırtıcı bir gelir artışıyla 18,4 milyar dolara ulaşan ve 16,8 milyar dolarlık tahminleri aşan veri merkezi segmentinde yatıyor. Bir önceki çeyrekte yaklaşık %280 artış gösteren veri merkezi gelirlerindeki güçlü büyüme, AI odaklı uygulamalar için Nvidia'nın teknolojisine duyulan güvenin arttığının altını çiziyor.

Arz Kısıtlamaları ve Tedarik Zinciri:

Nvidia CEO'su Jensen Huang, arz kısıtlamalarıyla ilgili endişelere değinerek, artan talebi karşılamadaki zorlukları kabul etti, ancak pazar ihtiyaçlarını karşılamak için üretimi artırma çabalarının devam ettiğini doğruladı. Analistler, Nvidia için kilit bir tedarikçi olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. şirketinin gelişmiş paketleme kapasitesinde, tedarik darboğazlarını hafifletmesi ve müşterilere çip teslimatlarını kolaylaştırması beklenen iyileştirmeler bekliyor.

İki ayda %30 yükseldi

Nvidia'nın hisseleri yılbaşından bu yana %30'un üzerinde artış göstererek en değerli şirketler arasında yer almak için Amazon.com ve Alphabet gibi sektör devleriyle çekişmeye girdi. Günlük ortalama işlem hacmi yaklaşık 30 milyar dolar olan Nvidia, elektrikli araç üreticisi Tesla'yı geride bırakarak yapay zeka alanındaki uzun vadeli beklentilerine yönelik güçlü yatırımcı ilgisine ve güvenine işaret ediyor.

İlgili Haberler