S&P 500, yapay zeka patlaması ile daha da yükselebilir

S&P 500, yapay zeka patlaması ile daha da yükselebilir

Goldman Sachs, yapay zeka patlamasının S&P 500 endeksini yükseltmeye devam edebilir

A+A-

Goldman Sachs'ın stratejistleri, piyasanın yapay zeka (AI) teknolojisinin hızlı benimsenmesi sonucu ortaya çıkabilecek potansiyel verimlilik ve kar artışını fiyatlamaya devam etmesi durumunda S&P 500'de daha fazla yükseliş beklediklerini belirtti.

Stratejistler, müşterilere gönderdikleri bir notta, "Temettü İskonto Modelimiz (DDM) ve ekonomistlerimizin yapay zekanın geniş çaplı benimsenmesinin 10 yılda verimlilik artışını yılda 1,5 puan yükselteceği öngörüsü temelinde, önümüzdeki 20 yıl boyunca S&P 500 Bileşik Yıllık Büyüme Oranı (CAGR) EPS'nin, modelimizin mevcut tahmini olan %4,9'a kıyasla %5,4 olacağını öngörüyoruz. Bu durum, bugünün %9 üzerinde bir S&P 500 adil değerini destekleyecektir," ifadelerini kullandı.

Ancak, şirketlerin yapay zekayı benimseme hızı ve kapasiteleri hakkındaki belirsizlikler göz önünde bulundurulduğunda, stratejistler, piyasanın yapay zeka potansiyelini kısa vadede tam olarak fiyatlandıracağına inanmıyorlar.

Stratejistler, "Bir dizi verimlilik senaryosu kullanıldığında, S&P 500'ün gerçeğe uygun değerindeki artış +%5 kadar düşük ve +%14 kadar yüksek olabilir. Yüksek kurumlar vergisi oranı gibi politika tepkileri, yapay zeka destekli kazanç artışının bir kısmını engelleyebilir. Daha yüksek bir faiz oranı ortamı, S&P 500'ün gerçeğe uygun değerindeki potansiyel artışı sınırlayabilir. Ayrıca, hisse senedi fiyatları kısa vadeli konjonktürel dinamikleri yakından takip eder ve yapay zeka konusundaki uzun vadeli yükseliş beklentisi, resesyon riski nedeniyle kısa vadeli yatırımcı düşüşü ile çelişebilir," dedi.

Dot-com balonunu ve 2023 yılı ile paralelliklerini değerlendiren stratejistler, yüksek yatırımcı beklentilerinin piyasa için kesin bir risk olduğunu vurguladılar.

Stratejistler, "Hızlı büyüyen firmalar genellikle yüksek değerleme katlarında büyümekte zorlanır. 1990'ların sonunda, en büyük TMT (Teknoloji, Medya, Telekom) hisselerinin çoğu satışlarını artırmaya devam ederken, yüksek yatırımcı beklentilerini karşılayamamaları değerlemelerde bir çöküşe yol açtı," dedi.

Ancak, hisse senedi risk primi (ERP) ve uzun vadeli EPS büyüme beklentileri "kabaca tarihsel ortalamalara uygun" olduğundan, yatırımcıların yapay zeka konusundaki iyimserliği hala aşırı seviyelerde değil.

Nvidia'nın (NASDAQ:NVDA) mevcut değerlemesi, 2000'lerin Dot Com balonunun en büyük faydalanıcılarından bazılarına (MSFT, INTC) verilen değerlemeye benzerken, en aşırı örneklerden (CSCO) biri olmadığı için, hisse senedi düzeyinde bir durum farklılığı olduğunu belirttiler.

İlgili Haberler