S&P 500 yükseliyor, teknik göstergelerde durum ne

S&P 500 yükseliyor, teknik göstergelerde durum ne

S&P 500, FOMC'nin faiz indirim sinyali ile yükseliyor, ancak satış sinyalleri görünmüyor

A+A-

S&P 500 Endeksi, Federal Rezerv'in (Fed) faiz oranları ile ilgili verdiği sinyalin ardından yükselişini sürdürüyor. Endeks, Temmuz ayı zirvelerinin oldukça üzerinde ve Mart 2022'nin en yüksek seviyesi olan 4640'ı da aştı. Ocak 2022'de görülen tüm zamanların zirvesi olan 4800'e doğru bir yükselişin önü artık açılmış durumda.

Teknik göstergeler aşırı alımlarda ve geriliyor

Ancak, teknik göstergeler alımlarda ve gerilmeye başladı. Grafikte 4100'e kadar boşluklar var, ancak bunların doldurulması zaman alacaktır. Son hareketler, endeks değerini +4σ "değiştirilmiş Bollinger Bandı" (mBB) seviyesinin üzerine itti. Bu da Aralık ayı başında üretilen "klasik" mBB satış sinyalini durduruyor.

Ancak, yatırımcılar dikkatli olmalı. Put-call oranı alım sinyalleri devam ediyor ve volatilite türevleri yapısı yükseliş eğilimini sürdürüyor. 

VIX çok mu düşük?

Öte yandan yayınlanan bazı analizlerde, VIX'in son zamanlarda çok düşük olduğu ve bu nedenle bir piyasa çöküşü yaşanabileceği yönünde uyarılar yapılıyor.

Ancak VIX'in düşük olması, borsanın aniden çökeceği anlamına gelmez. VIX 14 seviyesinin altında kaldığı dönemlerde, S&P 500 Endeksi genellikle yükseliş gösterdi. VIX'in "yükselme" moduna geçişi, piyasada kısa süreli düşüşlere neden olabilir.

VIX 17 Kasım'da 14'ün altında kapandı ve bu seviyede 17 gün kaldı. Geçmişte, VIX 14'ün altında kaldığı zaman dilimleri ortalama 37 gün sürdü. VIX'in düşük seviyede kalması, piyasada büyük bir çöküşe veya ciddi bir satışa yol açması beklenmiyor. Bunun yerine, VIX yükselmeye başlamadan önce düşüş pozisyonları alınması öneriliyor.

Sonuç olarak

VIX düşebilir ve uzun süre düşük kalabilir. "Düşük" VIX nedeniyle bir piyasa çöküşü ya da ciddi bir satış yaşanmasını beklemek olası değildir. Aksine, piyasa her zaman yukarı doğru devam edebilir. Dolayısıyla, düşüş pozisyonları alınmadan önce VIX'in yükselmeye başlaması beklenmelidir.

Etiketler : , , , ,
İlgili Haberler