S&P 500'de yeni boğa piyasası: 2024 ve sonrası için beklentiler ne?

S&P 500'de yeni boğa piyasası: 2024 ve sonrası için beklentiler ne?

S&P 500'e ait tarihsel trendler, önümüzdeki birkaç yıl boyunca önemli kazançların mümkün olduğunu gösteriyor.

A+A-

Ocak 2022'deki ayı piyasası korkusunun ardından S&P 500, Ocak 2024'te yeni bir boğa piyasasına girerek yatırımcılar açısından yeni bir iyimserlik ortamı yarattı. Tarihsel trendler, önümüzdeki birkaç yıl boyunca önemli kazançların mümkün olduğunu gösteriyor.

Boğa Piyasası Başlangıcı Neden Önemli?

S&P 500'ün geçmiş performansı, boğa piyasası başlangıcının güvenilir bir gösterge olduğunu gösteriyor. Son 50 yılda, bir boğa piyasası başlangıcını takip eden iki yıl içinde S&P 500 her zaman pozitif getiri sağladı. Bu, mevcut boğan trendinin de Şubat 2028'e kadar devam edcek şekilde önemli kazançlar sağlayabileceğini gösteriyor.

Ayı ve Boğa Piyasalarını Anlamak

Ayı piyasaları, S&P 500'ün en az %20 düştüğü dönemlere denilirken boğa piyasaları ise endeksin en düşük seviyesinden en az %20 yükselerek yeni bir rekora ulaşmasıyla başlar. Bu aşamaları gerçek zamanlı olarak tespit etmek zordur, ancak tarihsel veriler bize yol gösterebilir.

Tarihsel Veriler Ne Söylüyor?

Bir araştırmaya göre, 1957'den bu yana, S&P 500 bir boğa piyasasına girdikten sonra ilk 24 ayda ortalama %61 ve medyan %58 getiri sağlamış. Bu veriler, Ekim 2022'de başlayan mevcut boğa piyasasının Ekim 2024'e kadar %21'e varan getiri sağlayabileceğini gösteriyor.

Uzun vadede bakıldığında, boğa piyasaları ortalama 5 yıldan fazla sürüyor ve ortalama %184 getiri sağlıyor. Mevcut boğa piyasası bu ortalamaya uyarsa, yatırımcılar Şubat 2028'e kadar yıllık yaklaşık %25 getiri bekleyebilir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tarihsel veriler önemli olsa da, yatırımcılar gelecekteki performansın garanti olmayacağına dikkat etmeli. COVID-19 pandemisi gibi küresel olaylar piyasa dinamiklerini her an değiştirebilir. Ayrıca, yüksek piyasa değerlemeleri, enflasyon ve faiz oranlarına ilişkin belirsizlikler de risk oluşturabilir.

Öte yandan "Muhteşem Yedili" olarak adlandırılan yüksek profilli hisse senetlerinin etkisi de önemli. Bu şirketler S&P 500'ün önemli bir bölümünü temsil ederken yüksek değerlerle işlem görüyorlar. Herhangi bir düşük mali performansları, piyasa üzerinde doğal olarak ciddi olumsuz bir etkiye sahip olabilir.

 

 

İlgili Haberler