S&P 500'ün yeni yıldızı Micron Technology mi olacak?

S&P 500'ün yeni yıldızı Micron Technology mi olacak?

Micron, Yapay Zeka Talebine Dayalı Güçlü Tahminlerle Rekor Seviyeye Ulaşıyor

A+A-

Bellek yongası üreticisi Micron Technology, yapay zeka donanımına olan artan talep ve Nvidia tedarikçisindeki büyüme üzerindeki potansiyel etkisine ilişkin iyimserliği körükleyen güçlü gelir tahmininin ardından Perşembe günü %18 yükselerek rekor seviyeden açılmaya hazırlanıyor.

Western Digital, Advanced Micro Devices ve Broadcom gibi diğer çip şirketleri de piyasa açılmadan önce %1,9 ile %7,1 arasında değişen oranlarda kazanç elde etti. Rakiplerinden önce kazançlarını bildiren Micron, daha geniş yarı iletken talebinin değerlendirilmesinde önemli bir rol oynuyor.

Çarşamba günü Micron, yapay zeka uygulamalarında kullanılan ultra hızlı yarı iletkenler için çok önemli olan yüksek bant genişlikli bellek (HBM) çiplerinin 2024 yılı için tamamen tükendiğini ve 2025 arzının önemli bir kısmının zaten tahsis edildiğini duyurmuştu.

UBS Global Wealth Management'ın baş yatırım yetkilisi Mark Haefele, "Bellek, yapay zekanın benimsenmesinin önemli bir faydalanıcısı ve gelirlerin 2024'te %55 ve 2025'te %35 oranında artması öngörülen sektörde V şeklinde bir toparlanma bekliyoruz" dedi.

Piyasa öncesi hisse fiyatı 113,40 $ olan Micron, piyasa değerine yaklaşık 19 milyar $ eklemeye hazırlanıyor. Son kazanç raporundan önce Micron, daha küçük rakibi Western Digital için 14,53 olan 12 aylık ileriye dönük kazanç tahminlerinin yaklaşık 24 katından işlem görüyordu.

Geçtiğimiz 12 ay içinde Micron'un hisseleri %60'ın üzerinde artış göstererek, yatırımcıların bu yıl ve sonrasında yüksek marjlı HBM pazarındaki payını artırma becerisine olan güvenini yansıttı.

Micron'un işletme müdürü Sumit Sadana, Çarşamba günü Reuters'e yaptığı açıklamada şirketin HBM ürünleri için yeni müşteriler edindiğini ve henüz açıklama yapılmadığını söyledi.

Öte yandan Micron'un cari çeyreğe ilişkin artı ya da eksi %1,5 olmak üzere %26,5'lik düzeltilmiş brüt kar marjı tahmini, %20,8'lik piyasa tahminlerini aştı. Nispeten yeni HBM yongalarına yönelik güçlü talep, Micron gibi şirketlere daha fazla fiyatlandırma gücü veren bir kıtlık yarattı.

Piper Sandler analistleri, "Sıkı arz, artan talep, fazla envanterin normalleşmesi ve HBM'nin artan boyutu, fiyatlandırmada dramatik iyileşmelere neden oluyor" dedi.

 

İlgili Haberler