S&P 500'ün yıldızı yükselişini sürdürüyor

S&P 500'ün yıldızı yükselişini sürdürüyor

S&P 500'ün favorisi Tesla hisseleri, Jerome Powell'ın faiz indirim sinyali ile yükselişine devam ediyor

A+A-

S&P 500'ün yıldız hissesi Tesla hisseleri, geri çağırmalar ve vergi kredisi konularındaki hayal kırıklıklarına rağmen yükselişini sürdürüyor. Özellikle, dün Federal Rezerv'in (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın gelecek yıl için faiz düşürme sinyalleri vermesiyle yatırımcıların yüzü güldü.

Tesla hisseleri Perşembe günü neredeyse %5 artarak hisse başına 250 doların üzerine çıktığında S&P 500 ve Nasdaq Composite her ikisi de yataya yakındı.

2023 Tesla hisseleri için oldukça sert bir yolculuk oldu. Büyük bir araç geri çağırma ve bazı Model 3'lerde vergi kredisi kaybı, hisselerin Çarşamba günü zor bir işlem günü geçirmesine neden oldu.

Geri Çağırmalar ve Vergi Kredisi Değişiklikleri

Tesla, otonom sürüş özellikleriyle ilgili uyarı sistemlerini güncellemek için 2 milyon aracı geri çağırdı. Sorunun giderilmesi çok az maliyetli olacak, otonom sürüş özellikleri hala çalışıyor ve eninde sonunda sektörde yaygın olarak benimsenecek. Geri çağırmaları yöneten NHTSA bile bu görüşlere katılıyor.

Vergi kredisi değişiklikleri ise daha sorunlu. Yatırımcılar, birçok elektrikli aracın 2024 yılında 7.500 dolarlık vergi kredisinin bir kısmını kaybedeceğinin farkında. ABD hükümeti, Çin akülü elektrikli araçları sübvanse etmek istemiyor ve Çin, Tesla ve diğer birçok otomobil üreticisine tedarik sağlayarak dünyadaki en büyük elektrikli araç aküsü üreticisi olmaya devam ediyor. Yine de Tesla'nın Model 3'ün iki versiyonunda beklediği gibi 7.500 dolarlık kredinin tamamını kaybetmesi sürpriz oldu.

Ancak bu yine de Tesla'nın ürün gamının sadece küçük bir bölümünü etkiliyor. Kredi değişikliklerinden kaynaklanan en büyük sorun, göreceli fiyatlandırma etkisi olabilir. Performanslı bir Model 3 artık krediye göre ayarlanmış uzun menzilli bir Model 3'ten daha ucuz.

Faiz İndirimleri

Tesla için kredinin ve geri çağırmanın mali gerçekleri ne olursa olsun, yatırımcılar Çarşamba günü mutlu değildi. Tesla hisseleri bir ara neredeyse %4 değer kaybetti. Ardından Federal Rezerv ve başkanı Jerome Powell faiz oranlarını sabit tutmaya karar verdi. Dahası, Fed 2024 için üç veya dört faiz indiriminin muhtemel olduğunu gösterdi.

Bu haber, yatırımcıların beklentilerini karşıladı ve hisse senedi piyasasını yükseltti. Tesla hisseleri de bu ralliden payını aldı.

Düşük Faiz Oranlarının Etkisi

Düşük faiz oranları otomobil endüstrisi için önemli. Müşteriler için daha düşük maliyetli araba ödemeleri anlamına geliyor. Yüksek faiz oranlarının otomobil talebi üzerindeki etkisi Tesla CEO'su Elon Musk'ın aylardır yakındığı bir konu. Otomobil hisselerinin yükselmesinin bir nedeni de bu.

Tesla Hisselerinin Geleceği

Peki, Tesla hisseleri için sırada ne var? Son sıçrama Tesla hisselerini son altı aydaki işlem aralığının tam ortasında bıraktı. Yatırımcılar gerçekten yeni bir şeylerin olmasını bekliyor. Bu dördüncü çeyrek teslimatları, kazançlar ya da daha düşük oranlar olabilir.

İlk ikisi, piyasa ne yaparsa yapsın Tesla hisselerini etkileyecektir. Bu arada daha düşük faiz oranları, doğal olarak aralarında Tesla'nın da bulunduğu çoğu hisse senedine olumlu yansıyacak.

İlgili Haberler