Uluslararasฤฑ kredi derecelendirme kuruluลu Standard & Poor’s (S&P), Rusya’nฤฑn uzun dรถnem yabancฤฑ para cinsinden kredi notunu “BBB”den “BBB-“ye dรผลรผrdรผ. Not gรถrรผnรผmรผnรผ ise negatif olarak belirledi.
S&P’nin resmi internet sitesinde yer alan aรงฤฑklamada, Rusya’nฤฑn bozulan dฤฑล profili baz alฤฑnarak kredibilitesi รผzerindeki risklerin yeniden deฤerlendirilebileceฤi belirtildi.
Aรงฤฑklamada, notun dรผลรผrรผlmesinin Rusya’dan 2014’รผn ilk รงeyreฤinde gรถzlenen bรผyรผk finansal รงฤฑkฤฑลlarฤฑn devamฤฑnฤฑn gรถrรผlmesi riskini yansฤฑttฤฑฤฤฑ kaydedilirken, finansal รงฤฑkฤฑลlarฤฑn boyutunun neredeyse รผlkenin cari fazlasฤฑnฤฑn iki katฤฑ olduฤuna iลaret edildi.
Rusya ve Ukrayna arasฤฑndaki jeopolitik gerilim ile Rusya ekonomisinden รถnemli derecede iรง ve dฤฑล sermaye รงฤฑkฤฑลlarฤฑ gรถrรผlebileceฤi vurgulanan aรงฤฑklamada, ลu ifadelere yer verildi:
“Bundan dolayฤฑ mevcutta zayฤฑf olan bรผyรผme beklentileri daha da dรผลebilir. Rusya’nฤฑn cari iลlemler fazlasฤฑnฤฑn, ihracattan hฤฑzlฤฑ yรผkselen ithalat nedeniyle 2015 yฤฑlฤฑnda ortadan kalkmasฤฑnฤฑ bekliyoruz. Rusya’da ekonomik bรผyรผme 2013 yฤฑlฤฑnda yรผzde 1,3’e geriledi ve bu rakam 1999 yฤฑlฤฑndan bu yana olan en dรผลรผk oran. Biz Rusya’da GSYH bรผyรผmesinin 2014-2017 yฤฑllarฤฑnda ortalama yรผzde 2,3 olmasฤฑnฤฑ bekliyoruz. Aynฤฑ zamanda, 2014-2017 yฤฑllarฤฑ arasฤฑnda nihai iรง talep bรผyรผmesinin ortalama yรผzde 3 ile zayฤฑf kalmayฤฑ sรผrdรผreceฤini tahmin ediyoruz. Bize gรถre, eฤer jeopolitik tansiyon 2014 yฤฑlฤฑnda azalmazsa, bรผyรผmenin yรผzde 1’in altฤฑna inmesi gibi ciddi bir aลaฤฤฑ yรถnlรผ risk olabilir.”
Aรงฤฑklamada, Rusya Merkez Bankasฤฑnฤฑn, finansal piyasa oynaklฤฑฤฤฑndan kaynaklanan enflasyonist baskฤฑ ile ilgili giderek zorlaลan politika kararlarฤฑyla karลฤฑ karลฤฑya kaldฤฑฤฤฑna da deฤinilerek, Banka’nฤฑn aynฤฑ zamanda sรผrdรผrรผlebilir GSYH bรผyรผmesini desteklemek iรงin รงalฤฑลtฤฑฤฤฑ ifade edildi.
Bu arada S&P, Rusya’nฤฑn kฤฑsa dรถnem yabancฤฑ para cinsinden kredi notunu da “A-2″den “A-3″e indirdi.







