S&P'den uyarı: Mısır poundu yarı yarıya gerileyecek!

S&P'den uyarı: Mısır poundu yarı yarıya gerileyecek!

S&P, Mısır'ın yerel para biriminin bu mali yıl sonuna kadar yüzde 53 değer kaybedeceğini öngördüğünü açıkladı

A+A-

borsatek.com -  S&P Global Ratings, Mısır'ın ekonomik durumuna Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) daha karamsar bir gözle değerlendirirken ülkenin görünümünü negatife çevirdi ve para biriminin daha da değer kaybedeceğini öngördü.

Geçtiğimiz hafta Trevor Cullinan liderliğindeki analistler tarafından yapılan açıklamada, S&P'nin bu mali yılın sonunda, 30 Haziran'a kadar, Mısır poundunun bir önceki yıla göre yaklaşık %53 değer kaybedeceğini öngördüğü belirtildi. Ülkenin para birimindeki değer kaybı, izleyen yıllarda daha düşük oranlarda devam edecek.

Derecelendirme şirketi, Mısır'ın kredi notunu B olarak teyit etti. Bu seviye, temerrüde düşmenin yedi basamak üzerinde, Nikaragua, Karadağ ve Uganda ile aynı seviyede.

S&P, ayrıca Mısır'ın bu mali yıl ve gelecek mali yıl için toplamda yaklaşık 37 milyar dolarlık dış finansman ihtiyacını karşılamakta zorlanabileceğini belirtti.

Değerlendirmede Aralık ayında duyurulan reformların uygulanmasında yetersiz ilerleme kaydedilmesi nedeniyle, zengin Körfez müttefikleri de dahil olmak üzere destekçilerin Mısır'a anlaşmalı fonları sağlamama veya geciktirme riskinin arttığına dikkat çekildi.

S&P'ye göre, kamu borcunun %70'i iç borç ve yerel para birimi cinsinden olan Mısır'da hükümetin gelirlerinin neredeyse yarısını faiz ödemelerine ayırıyor. Bu oran, S&P'nin dünya genelinde derecelendirdiği 137 ülke içinde üçüncü en yüksek oran.

S&P, 2026 mali yılına kadar Mısır'ın cari açıklarını kapatmaya yeterli net akış olacağını düşünse de, bu dönemde merkez bankasının brüt rezervlerinin ortalama olarak 32 milyar dolar olacağını tahmin ediyor. Bu rakam, IMF'nin aynı dönem için öngördüğü seviyenin yarısı seviyesinde

Geçtiğimiz Kasım ayında Fitch Ratings'in görünümü durağandan negatife düşürme kararının ardından Şubat ayında Moody's, Mısır'ın notunu daha da düşük bir seviyeye indirmişti. Fitch, Mısır'ı S&P'nin bir basamak üzerinde değerlendirirken, Moody's ise B3 ile bir kademe daha düşük değerlendirmeye sahip.

Bu haber toplam 1075 defa okunmuştur
İlgili Haberler