Dubai'nin taşı toprağı altınmış! Bir avuç kum 34 milyon dolara satıldı

Dubai'nin taşı toprağı altınmış! Bir avuç kum 34 milyon dolara satıldı

Burası muhteşem bir malikane değil. Lüks bir çatı katı ya da tasarım bir daire de değil. Dubai'de insan yapımı bir adada bir avuç kum 125 milyon dirheme (34 milyon dolar) satılarak yabancı servet akışından faydalanmaya devam eden bir pazarda rekor kırdı.

A+A-

Dubai'nin taşı toprağı altına dönüştü. Bloomberg'in haberine göre 24.500 metrekarelik boş parsel, Dubai anakarasından köprüyle ulaşılabilen denizatı şeklindeki bir kara parçası olan ve rağbet gören Jumeirah Bay Adası'nda yer alıyor. Bu da metrekare başına 5,000 dirhemden fazla bir değere tekabül ediyor ki anlaşmaya aracılık eden Knight Frank bunu yeni bir yüksek değer olarak tanımlıyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nde yaşamayan alıcı, mülk üzerinde bir aile tatil evi inşa etmeyi planlıyor. Alıcının kimliği açıklanmadı.

Dubai'deki Knight Frank'in birinci sınıf konutlar müdürü Andrew Cummings, "Kum için 125 milyon dirhem ödendi" dedi ve ekledi: "Basına yansıyan her şey ağırlıklı olarak muhteşem villalar, inanılmaz çatı katları ve diğer şeylerdi. Ancak bu, bir arsa için büyük bir rekor kırmak anlamına geliyor."

Dubai Arazi Departmanı'na göre mülk iki yıl önce 36,5 milyon dirheme satın alındı ve satıcıya 88,5 milyon dirhem kâr sağladı.
screenshot_1-052.jpg

Dubai açıklarında, emlak fiyatlarının patlama yaptığı Jumeirah Bay Adası'nın uydu görüntüsü. (Kaynak: Google Haritalar)

Şehrin böylesine baş döndürücü bir emlak piyasası haline gelmesinde yüksek petrol fiyatları, dünya zenginlerinin servetlerini emlak olarak park etme arzusu ve düşük vergili, düşük suç oranına sahip Dubai'nin salgın ve savaş zamanlarında bir sığınak olduğu hissi etkili oldu.

Rus vatandaşları kendilerine kucak açmaya devam eden bu kentteki mülkleri kapışırken, yeni uzun süreli ikamet "altın" vizeleri de servet sahibi diğer kişileri Dubai'deki gayrimenkullere yatırım yapmaya çekiyor. Bir zamanlar aşırı yapılaşmanın engel olduğu kentte şimdi bazı brokerlar, özellikle de üst segmentte emlak arzının yetersiz olduğunu söylüyor.

Anlaşmadaki brokerlardan Knight Frank'ten Lyndsey Redstone, "Satıcılar şu anda fiyatların nerede olacağını belirleme konusunda oldukça güçlü bir konumda, çünkü insanların seçim yapabileceği seçenekler çok sınırlı, özellikle de sahil kenarı" diyor.
screenshot_2-013.jpg

Dubai'de rekor fiyatlara alıcı bulan rezidans Bulgari Lighthouse'un render görüntüsü. (Kaynak: Meraas Holding)

Geçen hafta satılan parsel, devlet destekli geliştirici Meraas Holding tarafından Jumeirah Bay Adası'nda ilk olarak satışa sunulan 128 parselden biri olup, örneğin ikonik Palm Jumeirah gelişimindeki binlerce evle karşılaştırıldığında oldukça ayrıcalıklı bir konuma sahip. Tüm parseller ilk olarak yıllar önce satıldı ve bazıları o zamandan beri iyi bir kârla el değiştirdi. Cummings, ana geliştirme kurallarının arazinin alt bölümlere ayrılmasını engellediğini, ancak bazı alıcıların megamansionlar için alan yaratmak üzere parselleri birleştirdiğini söylüyor.

Adada sadece bir avuç ev tamamlandı. Bazıları yapım aşamasında ve birçoğunun temeli henüz atılmadı.

Ada aynı zamanda şehrin en pahalı otellerinden biri olan Bulgari Resort'a ve daha inşa edilmeden daire satış fiyatlarının en yüksek seviyelere ulaştığı Bulgari Lighthouse kulesine de ev sahipliği yapıyor. En üst kattaki dokuz yatak odalı ve beş park yeri olan daire Şubat ayında 410 milyon dirheme satıldı.

Emlak komisyoncuları rekorların kırılmaya devam edeceğini tahmin ediyor. Örneğin Jumeirah Bay Island işlemindeki satıcı, ilkinin yanında aynı arsaya da sahip. Onu da 135 milyon dirheme satmayı planlıyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler