Starbucks, yeni personel ve hizmet modelini yฤฑl sonu beklenmeden hฤฑzla tรผm Kuzey Amerika maฤazalarฤฑna yaymaya hazฤฑrlanฤฑyor. Starbucks (NASDAQ:SBUX) CEO’su Brian Niccol, Reuters’a yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, kahve zincirinin yeni personel ve hizmet modelinin Kuzey Amerika’daki tรผm maฤazalarda uygulanma sรผrecini hฤฑzlandฤฑracaฤฤฑnฤฑ duyurdu.
Daha รถnce yฤฑl sonuna kadar maฤazalarฤฑn รผรงte birinde hayata geรงirilmesi planlanan ‘Green Apron’ adlฤฑ modelin, artฤฑk yaz sonuna kadar 18.000 maฤazanฤฑn tamamฤฑnda devreye alฤฑnmasฤฑ hedefleniyor.
Niccol, bu stratejik deฤiลikliฤin ilk testlerde hizmet sรผrelerini kฤฑsalttฤฑฤฤฑnฤฑ ve satฤฑลlarฤฑ artฤฑrdฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti. Las Vegas’ta dรผzenlenen liderlik zirvesinde konuลan Niccol, “รฤrendik ve ลimdi ne yapmamฤฑz gerektiฤini biliyoruz, ลimdi bunu รถlรงeklendirelim,” dedi.
Starbucks’ฤฑn dรถnรผลรผm stratejisi: Mรผลteri deneyimi odakta

Niccol, bu modelin ลirketin dรถnรผลรผm stratejisinin temel taลฤฑ olduฤunu ve maฤaza iรงi mรผลteri deneyimini iyileลtirerek satฤฑล bรผyรผmesini yeniden yakalamayฤฑ amaรงladฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Niccol, Eylรผl ayฤฑnda Starbucks‘ฤฑn CEO’su olarak gรถreve baลlamฤฑลtฤฑ ve ลirketi kahve dรผkkanฤฑ kรถklerine dรถndรผrmeyi hedefleyen ‘Back to Starbucks’ adlฤฑ bir planฤฑ uygulamaya koymuลtu. Bu yeni ‘Green Apron’ modeli, sipariลleri daha verimli sฤฑralayan teknolojileri ve ‘drive-through’ sipariลleri iรงin รถzel bir baristayฤฑ iรงeriyor.
ลirket, 29 Nisan’daki bilanรงo aรงฤฑklamasฤฑnda, bu modeli yฤฑl sonuna kadar maฤazalarฤฑn รผรงte birinde uygulamayฤฑ planladฤฑฤฤฑnฤฑ aรงฤฑklamฤฑลtฤฑ.
Analistler ve yatฤฑrฤฑmcฤฑlar sonuรงlarฤฑ bekliyor

Analistler ve yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, Niccol’un ลirketi ne kadar sรผrede toparlayacaฤฤฑnฤฑ merak ediyor. Starbucks hisseleri, son beล yฤฑlda sadece %11 deฤer kazanฤฑrken, S&P 500 endeksi aynฤฑ dรถnemde %88’lik bir artฤฑล gรถsterdi.
Bu zayฤฑf performansฤฑn ardฤฑndan TD Cowen, Starbucks‘ฤฑn notunu ‘al’ seviyesinden ‘tut’ seviyesine dรผลรผrdรผ ve dรถnรผลรผmรผn beklenenden uzun sรผreceฤi uyarฤฑsฤฑnda bulundu.
Niccol ise bu geรงiลin zaman alacaฤฤฑnฤฑ kabul etti. CEO, bu yฤฑlฤฑn baลlarฤฑnda yaptฤฑฤฤฑ bir aรงฤฑklamada, yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn bu aลamada hisse baลฤฑna kazancฤฑ bir baลarฤฑ รถlรงรผtรผ olarak kullanmamasฤฑ gerektiฤini belirtmiลti. Niccol, bunun yerine sipariล bekleme sรผreleri gibi maฤaza iรงi operasyonel metriklere odaklanฤฑlmasฤฑ gerektiฤini vurguladฤฑ.
CEO’dan maliyet disiplini mesajฤฑ

CEO Niccol, dรผn yaptฤฑฤฤฑ konuลmada hedefinin sadece maliyetleri kฤฑsarak kฤฑsa vadeli performans elde etmek olmadฤฑฤฤฑnฤฑ vurguladฤฑ. ลirketin iลgรผcรผ ve diฤer alanlara yatฤฑrฤฑm yapmaya devam edeceฤini, ancak dรถnรผลรผm stratejisine katkฤฑ saฤlamayan giderleri “acฤฑmasฤฑzca” keseceฤini sรถyledi.
Niccol, “‘Back to Starbucks’ stratejisi ve bรผyรผme programlarฤฑna katkฤฑda bulunmayan harcamalar konusunda eleลtirel olmalฤฑyฤฑz,” dedi. ลirket, 2019’dan bu yana ilk kez dรผzenlediฤi Las Vegas’taki liderlik zirvesine 14.000’den fazla yรถnetici ve diฤer ลirket liderleri katฤฑlฤฑyor.







